8 любопитни факта за езика, които може би не знаете

0
373
езика

Днес ще си поговорим за един от най-използваните от човека органи. Става дума за езика ни. Той постоянно е замесен в различни процеси, макар за нас те да са толкова естествени, че понякога дори не ги отчитаме като движение. Затова и днес ви представяме някои интересни факти за езика, за които може би не знаете.

Езикът ни е един от органите, които постоянно използваме, но не му обръщаме достатъчно внимание, пишат от dama.bg. Използваме го при говорене и хранене, но той крие много трикове. Например, той е един от най-гъвкавите органи в човешкото тяло. Ние се изненадахме от нещата, на които е способен езикът. Искахме да ги споделим с вас!

Езикът никога не се уморява
Това е така, ако не страдате от някакво заболяване. За разлика от мускулите на ръцете и краката, езикът не започва да боли. Причината е, че той се състои от 8 мускула.

Всеки език е различен
Този орган е уникален за всеки човек. Както пръстите, така и той има свой собствен отпечатък, който може да служи за идентифициране на човек.

Въртене на езика
Учените все още търсят логично обяснение на факта, че голям процент от хората могат да правят различни форми, докато малко не умеят. Главният аргумент е, че всичко зависи от гените. Ако родителите не могат, децата също не се справят. Други казват, че от голямо значение е езика, на който говорим. Интересно е, че малък брой хора могат да правят детелинка, което е много рядко.

Езиците могат да надебелят
Той не се уморява, но може да се увеличи, ако качим килограми. Все пак е като останалите мускули! Това може и да причинява хъркането и проблемите със съня.

Зони за вкусове
Езикът няма различни зони, с които да усеща сладкото, соленото или горчивото. Немският учен Дейвид Ханих публикува тезата си, в която предполага, че езикът има различни зони, с които да го прави, както и че с тях може да „чувства“. Малко по-късно той опровергава труда си с графика През 1974 Вирджиния Коллингс потвърждава, че вкусът може да бъде усетен от всяка една част на езика. Разликата идва, че всяка от тях има различна наситеност.

Вкусови рецептори
Не е възможно да усетиш истинския вкус само с върха на езика! Ако опитате бонбон, като запушите носа си, езикът ви ще установи, че той е сладък, но няма да може да ви подскаже какъв е вкусът. Това е задачата на носа.

Езикът се лекува лесно
Колко пъти сте прехапвали езика си? Сигурно многократно, но след няколко минути забравяме за случилото се. Това е така, защото слюнката се грижи за този орган и го възстановява бързо.

Цветът му показва колко сте здрави
Ако езикът е бледорозов, то вие сте здрави. Цветовете могат да варират, а всеки има свое собствено значение за здравето ви. Ако е яркочервен, то сте прекарали някаква настинка, но може и да е по-сериозно. Жълтият пък показва проблеми със стомаха или черния дроб. Ако ви притеснява видът на езика, винаги трябва да потърсите лекарска помощ.

Вижте още:14 факти за околния свят, които ще ни изненадатВсеки от нас има някаква представа от околния свят. Въпреки това няма как да сме наясно с всяка особ…May 26 2020vsyakajena.com20 интересни факти за СалвадорДнес ще ви представим няколко интересни факти за Салвадор. Хубаво е човек да се информира за различн…Jun 30 2020vsyakajena.com