5 билки, подходящи за гледане у дома

0
448
гледане у дома

Много от нас се стремят да живеят по-здравословно. За тази цел често прибягваме до домашно отглеждане на различни билки, подправки и зеленчуци, когато това е възможно. Днес ще ви представим кои са онези 5 билки, които са подходящи за гледане у дома. Те не само могат да ни разнообразят, но и да ни помогнат да направим живота си по-здравословен.

Не е нужно да сте заклет агроном, за да отглеждате билки на закрито. Повечето от тях не са особено взискателни, а някои са почти невъзможни за убиване, предават от iWoman.bg. Освен това, те добавят малко свежест към всяко хранене и ухаят наистина добре. Започнете с тези лесни за отглеждане растения, които виреят в малки саксии и не изискват твърде много работа.

1. Босилек
Започнете от нулата с пакет семена или пък вземете готов разсад. Засадете в богата почва и поставете върху перваз с южно или западно изложение, тъй като босилекът вирее на топлина и пряко слънце. Но не се привързвайте твърде много, защото тази билка обикновено живее само няколко седмици, преди стъблата да започнат да изсъхват.

2. Мента
Има много разновидности, които бихте могли да засадите. Всички те растат бързо и се разпространяват, така че ще трябва да ги съхранявате в правоъгълна и широка саксия. Важно е от време на време да стискате и „пощипвате“ листата, за да помогнете на растението да остане храстовидно и пълно. Поддържайте почвата влажна и заложете на умерена до силна светлина, като „шарената” сянка е супер вариант.

3. Риган
Член на семейството на ментата, риганът е като близък братовчед, който можете да добавите към доматен сос, яхнии, маринати, рецепти за пиле и други. Инструкциите за отглеждане на риган са подобни на ментата – не позволявайте почвата да изсъхне и се уверете, че растението получава умерена до силна светлина.

4. Магданоз
Изберете къдрав магданоз или италиански с плосък лист. Обикновено вторият вариант осигурява повече вкус, докато къдравият е по-скоро гарнитура. Отглеждайте и двата вида в дълбок съд с богата почва и дръжте растението на силна светлина. Ако започвате от семена, първо ги накиснете в топла вода, за да напукате покритието.

5. Див лук
Дивият лук също е лесна гарнитура, но освен това добавя лек аромат към яйца, супи, салати. Поставете го на прозорец с южно изложение и поддържайте почвата влажна, но и добре дренирана. Използвайте ножица, за да отрежете листата, но не до дъно, а поне на 3см от началото на стъблото.

Вижте още:Полезни билки за здравето ниБилките са едно страхотно богатство, от чиито ползи трябва да се възползваме максимално много. Те мо…Jun 18 2019vsyakajena.comСупер скоростно отслабване с диета 159 билкиХубавата фигура е от изключителна важност за всяка една жена и нито една от нас не може да го отрече…Apr 1 2019vsyakajena.com