21 интересни факти за слоновете, които ще ви изненадат

0
617
слоновете

Слоновете са сред най-големите и в същото време интересни животни на земята и по тази причина днес ви представяме няколко интересни факти за тях, които ще ви изненадат. Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни, пишат от actualno.com. Традиционно са признати два живи вида слонове – Африканския слон и Индийския слон, въпреки че според някои данни африканските слонове се делят на два отделни вида – Африкански саванен слон и Африкански горски слон. В естествени условия в наши дни слоновете обитават райони от Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия.

Слоновете имат характерни отличителни белези като наличието на хобот, който улеснява дейността на голямото тяло в процесите на дишане, хранене, терморегулация, комуникация. Резците им израстват извън устата и се наричат бивни и могат да послужат като оръжие за отбрана и съперничество, и инструменти спомагащи осигуряването на храна и важни микроелементи като накланяне на клони, прекършване на дървета, ровене или копаене. Големите ушни раковини служат в процеса на контрол на телесната температура. Африканските слонове имат по-големи уши от индийските. Слоновете са сред най-дълго живеещите бозайници. Малките на слона се раждат с тегло около 100 кг. Износването им трае 20 – 22 месеца и е най-продължителното при бозайниците. Слоновете живеят 70 – 80 години, но отделни индивиди живеят и до 100 години.

1. Думата „слон“ идва от гръцката дума „elephas“, която означава „слонова кост“.

2. Гестационният период на слона е 22 месеца – по-дълъг от всички други бозайници в света. Новородено човешко бебе тежи средно 3 килограма, докато новородено слонче бебе може да тежи до 260 килограма! Бебето може да се изправи малко след като се роди.

3. Най-възрастният известен слон в света е живял 86 години (1917 – 2003). Средният живот на слона е от 50 до 70 години. Най-големият известен слон е застрелян в Ангола през 1956 г. и тежал около 11 тона! Бил е висок 3,96 метра!

4. Бивните на слон са модифицирани резци, които растат през целия живот на слона. Бивните се използват за копаене, за търсене на храна, за разчистване на път и от време на време в битки. Освен това те се използват за маркиране на дървета, за да се установи територията на слон.

5. Хоботът на слона е сливане на носа и горната устна. Това е най-важният крайник на слона. Хоботът е достатъчно чувствителен, за да пасе трева и е достатъчно силен, за да откъсне клоните от дърво. Той се използва и за пиене – слонът може да изсмуче до 14 литра вода наведнъж и след това да я погълне направо в стомаха!

6. Когато се къпе, слонът засмуква вода, за да пръска по тялото си. След банята той пръска мръсотия и кал върху себе си, който като изсъхне действа като слънцезащитен крем.

7. Слоновете имат две походки – бавна за разходка и по-бърза походка, която е подобна на тичането. Те не могат да скачат, но могат да плуват и да използват хобота си като шнорхел.

8. Огромните уши на слона се използват за излъчване на излишната топлина далеч от тялото. Те имат кръвоносни съдове в близост до повърхността на кожата, които пренасят охладен въздух, когато слонът размахва ушите си към основния кръвен поток.

9. Поведението на слоновете се свързва с уникална животинска интелигентност, която показва мъка, алтруизъм, състрадание, самосъзнание, игра, изкуство и музика!

10. В начина на живот на слона има структуриран социален ред. Женските прекарват целия си живот в тесни семейни групи, съставени от майки, баби, лели, сестри и дъщери. Най-възрастната жена обикновено води групата. Възрастните мъже предпочитат да водят ергенски начин на живот.

11. Има три различни вида слонове – африканският слон Савана, африканският горски слон и азиатският (индийски) слон.

12. Слоновете са най-голямото сухоземно животно в света! Мъжките африкански слонове могат да достигнат 3 м височина и да тежат между 4000 -7 500 кг. Азиатските слонове са малко по-малки, достигат 2,7 м височина и тежат 3000 – 6 000 кг.

13. Има лесен начин да разпознаете африканските слонове от азиатските си братовчеди – ушите им! Африканските слонове имат големи уши, оформени като континента Африка! Ушите на азиатските слонове са по-малки и имат формата на Индия. Готино, а?

14. Можете да разберете много за слона, като погледнете бивните му. Бивните на слоновете никога не спират да растат, така че огромните бивни могат да бъдат знак за имат бивни, но само мъжки азиатски слонове ги притежават. Ако видите възрастен слон без бивни, вероятно е женски азиатски слон.

15. До скоро се смяташе, че слоновете от африканската гора са подвид на африканския слон, но нови изследвания откриват, че те всъщност са изцяло отделен вид. Тези слонове живеят в тропическите гори на Африканския басейн в Конго. Те имат по-прави бивни и по-заоблени уши от слоновете на Савана. Когато това слонче пада, стадото прави нещо забележително (ВИДЕО)

16. Тези великолепни бозайници прекарват между 12 и 18 часа, хранейки се с трева, растения и плодове всеки ден! Използват дългите си хоботи, за да миришат храната си и да си изберат подходяща.

17. Всичкото това ядене води до едно – огромни количества изпражнения! Всеки слон произвежда около един тон екстраменти на седмица, което поддържа почвата плодородна и разпръсква семената на дърветата.

18. Слоновете копаят водоеми и създават пешеходни пътеки, като буквално променят пейзажа около тях.

19. Африканските слонове спят най-много по два часа на денонощие, като често остават будни за по 48 часа.

20. За съжаление слоновете са в беда. Много от тези страхотни животни са убивани от хората целогдишно, заради бивните си, които са много скъпи и служат за изработването на редица неща.

21. Има много по-малко азиатски слонове (които са категоризирани като застрашени), отколкото африкански слонове. Азиатските слонове също са изправени пред заплахи от туристически атракции, където хората плащат да се возят на гърба им или да ги гледат как рисуват картини, използвайки хоботите си.

Вижте още:15 факта за лъвовете, които трябва да знаете35 любопитни факта за зайчетатаЗайчетата са сред домашните животни, които са сладки и предпочитани от много хора. Истината е, че им…Mar 21 2020vsyakajena.com