Това е реката, която има човешки права и може да ви осъди

0
292
реката

Обикновено сме свикнали да се делим от природата по едно основно нещо – фактът, че природата няма същите права от юридическа гледна точка като хората. Оказва се обаче, че това може би не е точно така. Днес ще ви разкажем за реката, която има същите права като нас, хората, и която може да ви осъди.

В сърцето на Северния остров на Нова Зеландия тече река Уонгануи. Тя е еидн от най-важните природни ресурси на страната, пишат от pochivka.blitz.bg. Реката започва своето 290-километрово пътуване от заснежения северозападен склон на вулканичния връх Тонгариро, извива се между зелени хълмове и планини и се влива в Тасманово море. От векове реката е почитана от племената уонгануи, които вземат от нея името, духа и силата си.

Това е първата в света река, призната законово като личност. Това се случва през 2017 година със затварянето на дълго проточващи се съдебни дела в Нова Зеландия, съобщава Би Би Си. Маорите – коренните жители на Нова Зеландия, се борят повече от 160 години за законова защита на реката. Племената уонгануи поддържат дълбока връзка с водния път от поне 880 години – повече от 700 години преди пристигането на европейските заселници. Разчитали са на нея за изхранването си, пътували са с лодки и са построили селата си по нейните брегове.

В културата на маорите „тупуна“ или дедите им живеят сред природата и дълг на общността е да защитят както заобикалящата ги среда, която са наследили, така и тези, които са живели преди тях. Вярва се, че хората и водата имат особена връзка. Има традиционна поговорка: „Аз съм реката, реката е аз“.

Признаването на реката като юридическо лице означава, че който ѝ навреди, вреди на цялото племе. Ако има някаква злоупотреба или заплаха за водите, като замърсяване или неразрешени дейности, реката може да подаде съдебен иск. Освен това тя може да притежава земя, да сключва договори и самата тя да бъде съдена.

Река Уонгануи не е единственият пример за природен ресурс в Нова Зеландия, на който е даден юридически статут на личност. През 2014 година парк Те Уреуера – древният дом на племето тухое, става първият природен обект в страна, признат за юридическа личност. През 2018 година връх Таранаки – стратовулкан на 120 000 години, който е свещен за маорите, получава същия статут.

Но Уонгануи има вероятно най-голямо влияние. След нейното признаване през 2017 година реките Ганг и Ямуна в Индия и всички реки в Бангладеш получават юридически права. В Индия по-късно те са отменени.

Вижте още:Приказна страна, която съществува заради „честните бедняци“Във всяка държава в света има хора, които разполагат с възможности и такива, които спадят към по-бед…Mar 16 2020vsyakajena.comТова е страната на чудесата, направена от лед (Видео)Когато се замислим за страната на чудесата, обикновено съзнанието ни се пренася в детските приказки.…Feb 28 2020vsyakajena.com