Какво ще се случи с тялото ни, ако пием по 2 литра вода дневно

0
328
2 литра вода

Всички сме чували максимата, че трябва да пием по 2 литра вода дневно. Да, водата е жизненоважна и полезна за нас, но се оказва, че количеството може би не трябва да е твърде голямо. Ето и какъв ще е ефектът за тялото ни.

Човешкото тяло се състои главно от вода и очевидно, за да го поддържате здраво, трябва да пиете именно… вода, пишат от jenata.blitz.bg. Но, както във всяко нещо, то трябва да знаете точната мярка. Има норма, която се изчислява по следната формула: 30 ml * телесно тегло = дневната норма от нужна вода.

Важно е да се придържате към нормата, тъй като при прекомерна употреба на течност последствията може вече да не са с положителен, а с пагубен ефект. Повечето изчисления показват, че масово хората трябва да пият на ден по около два литра вода. Но чудили ли сте се какво точно ще се случи с тялото ви, ако често и в съответните норми поглъщате вода? Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по два литра вода на ден:

1. Увеличете производителността
Както разбрахме, пиенето на твърде много вода е вредно, но в същото време пиенето на твърде малко също е опасно. Във втория случай тялото ще страда от дехидратация, чиито признаци се появяват, когато се загубят дори 1-2% от влагата, което от своя страна води до загуба на концентрация и общо намаляване на ефективността на мозъка. От това можем да заключим, че пиенето на вода по време на работния процес не е лоша идея.

2. Ускоряване на метаболизма
Научно доказано е, че питейната вода ускорява метаболизма, в резултат на което храносмилателната система се нормализира и в дългосрочен план теглото се стабилизира. Също така си струва да разсеете още един мит, свързан с употребата на вода, а той гласи, че не било добре да пием вода (или друга течност) докато се храним. Всъщност водата по никакъв начин не влияе върху производството на стомашния сок и храносмилателната ни система може да отдели твърдата храна от течността, което също е научно доказано. Важно е обаче да не смесвате водата с вредните (най-често енергийни) напитки, защото последните по своята същност причиняват увреждане на организма.

3. Подуване около очите
Често срещан проблем в обществото през 21 век е подуването на очите (т. нар. торбички), причинено от много стрес, недохранване, липса на сън и много други външни фактори. Повишеното количество вода, постъпваща в тялото, може да реши този проблем и да даде свежест на външния ви вид. Но тук си струва да бъдете внимателни и да се опитате да намалите приема на вода след 20-21 часа, в противен случай подуването ще се появи в резултат на излишната течност в тялото.

В заключение
Разбира се, няма научни доказателства за това, че трябва да се пият точно по два литра вода на ден. Това по-скоро е добър, полезен навик – нищо повече. Ако решите да се придържате към него, тогава няма да загубите нищо, въпреки че в началото ще бъде трудно, колкото и смешно да звучи, да свикнете редовно да пиете вода. След известно време тялото ще свикне и ще ви напомни, че е време да изпиете още една чаша. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Какво става с кожата, ако мием лицето си със солена вода за седмицаВсички ние мием лицето си всеки ден. Обикновено обаче го правим със сладка вода. Днес ще ви представ…May 4 2020vsyakajena.comКакво ще се случи с лицето ни, ако пием вода на гладноВсички сме чували, че е полезно да пием вода на гладно. Но днес ще ви представим какви точно ще са п…Mar 27 2020vsyakajena.com