Градът, в който се пресичат цели 3 държави

0
765
градът 3 държави

Европа е най-интересният континент, твърдят някои изследователи. Не само заради хилядолетната си история, но и заради факта, че има толкова много различни държави, които са събрани на доста малка територия. Другото, което го отличава е структурата на Европейския съюз. Благодарение на нея, както и на Шенген, границите между някои държави са доста условни. Днес ще ви представим кой е градът, в който се пресичат цели 3 държави.

До 18 ч. в този град в сърцето на Европа всички е бизнес. Това не е място, където можете да си позволите да отидете с 5 минути закъснение, пишат от pochivka.blitz.bg. Основните индустрии тук – химическа и фармацевтична, са подчинени на точността и контролът. Но когато работният ден приключи, градът бързо разкрива другото си лице – на удоволствията и забавленията. През лятото стотици служители се разхождат до брега на река Рейн, свалят си дрехите и остават само по бельо. Пъхат си деловите костюми във водоустойчива раница, скачат в реката и се оставят на течението да ги отнесе вкъщи.

„Понякога виждате групи хора, които си приказват на реката като стари приятели. Всъщност те са непознати, които са хванали едно и също течение“, обяснява Андреас Руби, директор на местния архитектирен музей, пред Би Би Си. Всичко това се случва в Базел – градът, където се събират границите на три големи европейски държави. Той е с население около 200 000 души. От кулите на готическата катедрала можете да погледнете на север към невероятните зелени ферми и лозя, а отвъд тях се виждат френската планина Вогези и германската Шварцвалд (Черната гора).

На пръв поглед мястото изглежда приятно, макар и не много вълнуващо, и подходящо за правене на бизнес. Може да се изкушите да останете за един тих уикенд в историческия център на Базел – подредено място, където се смесват Средновековие и съвремие. Но ако надникнете под повърхността, ше откриете смайващи контрасти, които превръщат града в много по-интересен. В мазетата на задните улички в историческия център се събират малки групички хора, които месеци наред се подготвят за колоритния 72-часов карнавал в града, известен като Фаснахт. Той представлява невероятно съчетание от дисциплина и алкохолни забавления и е много дълбоко вкоренен в съвременната култура на съвременни жители на Базел, като същевременно запазва и някои вековни традиции.

Всъщност това е последната възможност преди Великите пости, според християнския календар, хората да се забавляват, да ядат и пият на воля. Малко е странно, че карнавалът се провежда след като постите вече са започнали, още по-странното е, че базел въобще празнува Фаснахт. Другите протестантски градове започнали да забраняват фестивала още през 16-и век, считайки го за греховен езически празник. Водачите на Базел опитали да направят същото, но местните жители отстояли правото си да се забавляват. В наши дни това е едно от малкото места в протестантския свят, където се провежда този карнавал.

Тук се провежда и „Арт Базел“ – най-важното изложение за изкуство в света. „Изкуството е ДНК-то на града“, казва Анита Халдеман, заместник директор на Кунстмузеум – най-красивият музей за изкуство в Швейцария. Съвременната архитектура е друга отличителна черта на Базел. В града и околностите му можете да разгледате творбите на цели 12 носители на престижната архитектурна награда „Прицкер“. Въпреки това в града няма масивни и спиращи дъха сгради както на други места в Европа.

Повечето постройки са съвременни, закачливи и изтънчени, но в същото време се стремят към почти монашеска изчистеност. Изкуството в Базел не се ограничава само до музеите. То се шири в откритите пространства и е станало неразделна част от ежедневието. Това може да се види по улиците и площадите с многобройни скулптури, фонтани и арт инсталации.

В града има около 300 фонтана, които са се превърнали в място за среща на изкуството, удоволствието и общуването. Много от тях са не просто красиви, но и достатъчно големи, за да се изкъпете в тях. През лятото много местни жители го правят. Въпреки че е изключително делови град, Базел има доста релаксираща и парти атмосфера. Сравнително малките му размери допринасят още повече за това усещане за лекота. „Градът се събира заедно. Той е притежаван от населението, не от корпорация. Това е едно гигантско публично място“, казва Руби.

В слънчев ден дългата километър крайбрежна алея на северния бряг на Рейн е идеалното място да усетите този дух. Мястото е де факто градски плаж и можете да плувате в реката. Само имайте предвид, че теченията могат да ви отнесат далеч от вещите ви. По-добре да ги приберете във водоустойчива раница, която можете да си купите за около 30 швейцарски франка. Базел се намира до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и Швейцария.

Там се намира своеобразен железопътен кръстопът с една от най-големите товарни гари в Европа, в съседен Мутенц. Благодарение на товарните пристанища в региона на Базел, които са единствените в страната, Швейцария осъществява транспортна връзка със Северно море. Летището Базел-Мюлуз-Фрайбург е построено от и обслужва 3-те съседни държави: Швейцария, Франция и Германия. Намира се на френска територия, достига се от Швейцария по екстериториален път. В самото летище има граничен пункт.

Вижте още:Изумителен живот кипи в този град със само един жител (Видео)Днес ще ви разкажем за един невероятен град. Той има само един жител, но това не пречи на мястото да…May 15 2020vsyakajena.comТова е най-бедният град в светаЯсно е, че в света има много места, на които бедността е огромна. Но днес ще ви представим кой е най…Apr 29 2020vsyakajena.com