Ясно е кога не трябва да пием кафе

0
585
не трябва

Пиенето на кафе е ритуал, без който много от нас не могат да започнат деня си. От една страна то ни помага да разбудим мозъка си, а от друга страна то ни дава възможност да седнем сутрин и да си направим на спокойствие някакъв план за деня. Оказва се обаче, че има моменти, когато не трябва да пием кафе. Ето и кога точно са тези периоди и на какво се дължи тази особеност.

Кафето е може би най-употребяваната напитка в света. Ежедневно я консумираме за ободряване, пишат от zdrave.to. Тя обаче може да бъде много опасна. За това предупреждава имунологът Ирина Ярцева. Специалистът предупреждава, че кафето изхвърля течности от организма и обезводнява. Това е особено опасно в горещините.

Ярцева препоръчва да пиете чаша вода преди или след като сте употребили напитката. „Ако човек упражнява допълнителна физическа активност, струва си да ограничи количеството кафе“, заявява тя. “По време на физическо натоварване с изпотяването губим много повече течност, а в жегата още повече. Следователно, трябва да пиете кафе в умерено количество и с много течности. Ако човек има съпътстваща уролитиаза, увреждане на бъбреците, свързано с нарушена филтрация, на тези хора не се препоръчва повече от една чаша кафе на ден “, съветва лекарката.

Кафѐ се нарича варена напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света. Суровото кафе на зърна е една от най-важните за международната търговия селскостопански стоки. Кафето има голямо стопанско значение в световен мащаб, като през 2004 година е най-важният селскостопански износен продукт за 12 държави, а през 2005 година е 7-ият по стойност селскостопански износен продукт в света.

Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част от Европа и към Америка. В Африка и Йемен кафето се използва в някои религиозни церемонии, поради което Етиопската православна църква не допуска употребата му за светски цели, забрана, останала в сила до края на 19 век. Кафето е забранено и в Османската империя през 17 век, а по-късно в Европа то е свързвано с политически заговори.

Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, зърната от който са известни и като робуста. Вторият от тези два вида е устойчив на опустошителната кафеена листна ръжда (Hemileia vastatrix). И двата вида се отглеждат главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.

Вижте още:Това е най-полезният начин за правене на кафеВсеки от нас в даден момент от живота си си е правил кафе. Понякога обаче години нред правим дадено …May 2 2020vsyakajena.comУчените отсякоха: Преди важно решение, пийте кафеРядко чуваме призиви като: „Пийте кафе“, даже напротив. Много от учените, диетолозите и лекарите пре…Mar 20 2020vsyakajena.com