Учените откриха метод за предсказване на продължителността на живота

0
333
продължителността

Много от нас се мъчат да намерят начин да предскажат продължителността на живота си. От една страна така ще знаем с колко време разполагаме, но от друга страна това знание е малко плашещо и може да повлияе на действията ни. Е, учените най-сетне откриха начин това да се случи.

Американски учени откриха, че степента на натрупване на генетични мутации може да предскаже колко години ще живее човек, пишат от actualno.com. При жените този метод също ще позволи да се прогнозира периода на плодовитост. Резултатите от изследването са публикувани в „Scientific Reports“, предава БГНЕС. Учените отдавна знаят, че увреждане на ДНК се случва непрекъснато през целия живот, но тялото има механизми за възстановяване, които предотвратяват натрупването на вредни мутации. С течение на времето тези механизми стават по-малко ефективни, затова например възрастните родители по правило предават повече генетични мутации на своето потомство по зародишна линия – яйцеклетката и спермата.

Американски биолози от университета в Юта и университета в Луисвил установиха, че скоростта, с която човек придобива ДНК мутации, може да служи като биомаркер на стареенето и може да предскаже продължителността на живота дори при младите хора, както и плодовитостта при жените. В основата на изследването е базата данни на Центъра за изследване на човешкия полиморфизъм (CERN) – международен институт за генетични изследвания в Париж, който играе ключова роля в много големи изследвания, допринасящи за съвременното разбиране на човешката генетика. Изследването включва 41 семейства, състоящи се от три поколения.

Авторите анализирали кръвни ДНК последователности в тройки от 61 двойки баби и дядовци от първо поколение и едно от техните деца. Изследователите сравнили мутациите, открити в кръвната ДНК на двете поколения и по този начин са определили броя мутации, които всеки родител е натрупал в яйцеклетката или спермата към момента на зачеването, а също така изчислили за второто поколение броя на новите мутации, натрупани по време на живота и скоростта на тяхното натрупване. Тъй като това изследване е ретроспективно, учените имали възможност да сравнят продължителността на живота с броя на натрупаните мутации, не само за по-старото, но и за средното поколение. Оказало се, че младите хора, придобили по-малко мутации от родителите си и натрупали по-малко през живота си, живеят около пет години по-дълго от тези, чийто темп на растеж на мутацията е по-висок. Тази разлика е сравнима с последствията от тютюнопушенето или липсата на физическа активност.

„По този начин, в сравнение с 32-годишен мъж със 75 мутации, очакваме 40-годишен мъж със същия брой мутации да остарее по-бавно и да живее по-дълго“, казва един от двамата ръководители на изследването от университета в Юта, професорът по човешка генетика, д-р Ричард Каутън. „Ако резултатите бъдат потвърдени от други независими проучвания, това ще има огромни последици, казва вторият ръководител, д-р Лин Джорд. „Това означава, че можем да намерим начини да се подмладим и да живеем по-дълго.“ Учените открили също, че скоростта на натрупване на мутации се увеличава по време или малко след пубертета – това предполага, че стареенето започва още в юношеска възраст. Авторите също така отбелязват връзката между степента на натрупване на мутации и фертилитета при жените. Жените с най-висок процент на мутации имат значително по-малко живородени и са спрели да раждат в млада възраст.

„Способността да се определи кога започва стареенето, колко дълго жените могат да останат плодовити и колко дълго могат да живеят хората, е невероятна възможност“, подчертава д-р Каутън. „Ако можем да разберем как биологията на развитието влияе върху честотата на мутациите по време на пубертета, ще можем да разработим медицински интервенции за възстановяване на ДНК и други хомеостатични механизми за довеждане на организма до състоянието, което е било преди пубертета.“ Авторите отбелязват, че това е първото проучване от този вид и се надяват, че техните резултати ще помогнат за разработването на мерки за борба със стареенето.

Вижте още:Мъдростта на дълголетието: Сто – обичам те силноБаба и дядо бяха женени повече от половин век и през целия си съвместен живот, от момента на тяхната…Aug 8 2019vsyakajena.comСъветите на баба Ванга за отлично здраве и дълголетиеВсеки от нас иска да бъде в отлично здраве и да се радва на дълголетие, дори да не си го признаваме.…Feb 8 2020vsyakajena.com