Това е най-тясната страна в света

0
354
най-тясната страна

Знаете ли коя е най-тясната страна в света? Този любопитен факт определя някои от особеностите на това място, които го отличават от всички други държави в световен мащаб. Ето и за коя прекрасна държава става въпрос.

Чили е най-тясната страна в света. Чили граничи с Перу, Аржентина, Боливия и Дрейкския канал, предават от pochivka.blitz.bg. Чили се счита за стабилна и просперираща страна в Южна Америка. Страната е на първо място сред латиноамериканските страни в областта на човешкото и демократичното развитие и икономическата свобода.

Чили се намира в западната част на планинската верига Анди. Тя се простира на 4184 км от север на юг и е широка само 350 км. Страната обхваща много пейзажи и климат, което я прави една от най-естествено разнообразните държави в света. Това е дълга страна от север на юг и най-тясната страна от изток на запад, ако вземем предвид само континенталната част.

Чили се намира на Тихоокеанския огнен пръстен. Територията е оформена от сгънати скали, които формират топографията на страната. Поредица от крайбрежни равнини характеризира крайбрежните планини и Тихия океан, което позволява създаването на крайбрежни градове и пристанища. В северната част на страната доминира пустинята Атакама, която е най-сухият регион в света, докато централният регион има най-голямо население. Климатичното разнообразие на Чили варира от пустинен климат на север и средиземноморски климат в централните му региони до влажен субтропичен и океански климат на изток и на юг, съответно.

Високата степен на ендемизъм характеризира дивата природа на Чили поради географското й местоположение. Страната е регистрирала повече от 3000 вида гъби. Миграцията на животински видове е била ограничена от географската изолация на страната. Общите видове бозайници в страната включват пума, гуанако, скала и пуду. В страната има и няколко вида ендемични птици, включително андският кондор.

Вижте още:Приказна страна, която съществува заради „честните бедняци“Във всяка държава в света има хора, които разполагат с възможности и такива, които спадят към по-бед…Mar 16 2020vsyakajena.comТова е страната на чудесата, направена от лед (Видео)Когато се замислим за страната на чудесата, обикновено съзнанието ни се пренася в детските приказки.…Feb 28 2020vsyakajena.com