Розовият град е пълен с чудеса

0
342
розовият град

Днес ще ви представим един наистина специален град. Той се нарича Розовият град и се намира в Индия. Ако някога ни се отдаде възможност да идем до тази далечна страна е добре да предвидим отбиване и в него, защото определено има какво да видим там.

Розовият град е място, което гарантирано ще ви развълнува. Накъдето и да погледнете, нещо ще грабне сетивата ви, предават от pochivka.blitz.bg. На едно място ще откриете пазар за подправки, зареден с асафетида, джинджифил и всякакви лютиви корени от най-различни видове. На друго – още един пазар, пълен с хора, лъщящ от кехлибарени огърлици и скъпоценни камъни. По ъглите на улиците изскачат дворци, боядисани в розово и червено. Рикши за борят за пространство зад укреплението Мугхал. Величествени замъци ограждат хълмовете на ръба на пустинята Раджпут.

С две думи – едно наистина незабравимо място, съобщава Unusual Traveler. Част от т.нар Златен триъгълник, Джайпур е едно от най-известните места за посещение в Северна Индия. Той е надарен с богата култура и занаятчийски традиции – от изработка на килими до дялане на бижута. Там можете да намерите интересна и екзотична храна. И не на последно място – известния Кехлибарен дворец, обявен за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО, който просто няма как да пропуснете.

Джайпур е бързоразрастващ се метрополис с над 3 млн. жители в сърцето на Северна Индия. Той е столица на големия щат Раджастан, който се простира от безлюдните ширини на пустинята Тар на запад и граничи с Пакистан до покрайнините на Ню Делхи на Изток. Самият Джайпур се намира по-близо до столицатана страната и до Тадж Махал в Агра, които формират Златния триъгълник с удивителни забележителности, които са се превърнали в огромна туристическа атракция.

Какво да правите в Джайпур
Градът има много какво да предложи – мистични храмове и шумни пазари, убежища за слонове и исторически забележителности. Ще можете да избирате от голям набор от дейности, затова се опитайте да си осигурите достатъчно време по време на престоя си в Розовия град.

Кехлибарената крепост
За мнозина основната атракция в Джайпур е Кехлибарената крепост. Тя е надвиснала над малкото село Амер на север. Тя се намира на върха на зъберите на планинската верига Аравали от над 1000 години. Тя е била разширявана и достроявана от различни владетели и завоеватели. Друга основна атракция е Огледалният замък със своите бляскави куполи, покрити с отразяващо стъкло.

Слонове
Elefantastic е едно от първите истински убежища за слонове в Индия. Спечелило си е репутация за наистина етично отношение към големите бозайници, които са спасени и се отглеждат там.

Хава Махал
Няма друга по-знакова сграда в града от Хава Махал. Издигаща се над пазарите в старата част на града със своя ярко розов цвят, тя е построена при управлението на махараджа Савай Пратап Сингх в края на 18-и век. Най-забележителното в нея е фасадата, която е на задната страна на двореца на пътя Хава Махал. Там можете да забележите безбройните малки прозорци-процепи, издълбани в сградата. От там обитателтие на двореца шпионирали града, но също служели и за естествено охлаждане.

Галвар Багх
Известен повече като Храмът на маймуните, Галвар Бадх е скрит в планините в източната част на Джайпур. Дължи името си на армията от немирни макаци, които пазят на входа. Ако успеете да минете покрай тях, ще откриете редица свещени водни басейни. Те са с естествен произход и привличат хиляди индуисти всяка година.

Пазарите
Джайпур е бил център на търговията в Южна Азия векове наред. Търговци на рисувани кукли, хималайска каменна сол, кашмирена вълна, скъпоценни камъни, килими, тютюн – всичко това се събира на едно място на пазарите в центъра на града. Има отделни пазари за живи животни, за бижута, платове, чанти и какви ли не дрънкулки, а една цяла улица е посветена само на храната.

Водният дворец Джал Махал
В покрайнините на градския център се намира малък дворец, построен в архитектурния стил на Раджпут, по средата на езеро. По време на сугия сезон езерото пресъхва и се пълни след края на летните мусони.

Стълбището-кладенец Чанд Баори
Едно от най-добре запазените съкровища на щата Раджастан – стълбището Чанд Баори, се намира на 93 км източно от Джайпур. То има 3500 стъпала, които се с спускат в кладенеца. Простира се на 30 метра в земята и има 13 етажа. Въпреки че е било известно на местните, то се прочува по света след филма за Батман „Черният рицар: Възраждане“.

Националният парк Рантамборе
Един от уникалните паркове в Северна Индия е Рантамборе. Той се счита за мястото, където е най-голям шансът да видите бенгалски тигри. Намира се на 3 часа на югоизток от Джайпур.

Вижте още:Градът, в който се пресичат цели 3 държавиЕвропа е най-интересният континент, твърдят някои изследователи. Не само заради хилядолетната си ист…May 19 2020vsyakajena.comИзумителен живот кипи в този град със само един жител (Видео)Днес ще ви разкажем за един невероятен град. Той има само един жител, но това не пречи на мястото да…May 15 2020vsyakajena.com