Пустото езеро – прекрасните води, където нищо не вирее

0
297
Пустото езеро

Днес ще ви представим историята на Пустото езеро. Място, което на пръв поглед е прекрасно за развитието на флората и фауната. Кристални води и чудесен климат. В същото време обаче във водите на езерото нещо не вирее. Ето и подробности за тази природна мистерия.

Алтай се нарича още „Страната на сините езера“, тъй като тук има повече от двадесет хиляди най-чисти езера, пишат от pochivka.blitz.bg. Но най-необичайното и мистериозно е Пустото езеро. Външно незабележимо и малко по размер (площ по-малка от два квадратни километра), то повече от другите заслужава внимание и изучаване.

Намира се в Западен Сибир на територията на Кузнецк Алатау. Това езеро е наречено пусто, но тъй като в него не живее нито един представител на флората и фауната: нито риба, нито земноводни, нито ракообразни, нито водорасли. Нито един представител на подводния свят не е в състояние да оцелее във водите на Пустото езеро.

Знаем, че например животните и растенията не са в състояние да оцелеят във водите на Мъртво море поради високото съдържание на соли. Но Пустото езеро е прясно и освен това многобройни учени по различно време са провеждали различни изследвания на водата. И както се оказва, химическият състав на водата от Пустото езеро практически не се различава от съседните езера на Кузнецк Алатау, които са богати на риба. Не са открити токсични вещества. Освен това водата е много вкусна и питейна. От дълбините се отделя природен газ, който запълва водата с миниатюрни мехурчета, което прави водата да изглежда като леко газирана напитка.

Интересен факт
Около дузина малки реки се вливат в Пустото езеро и то е свързано чрез потоци със съседни езера, но рибите или доплуват тук, или умират. Учените многократно са се опитвали да населят езерото с непретенциозни риби (шаран, костур, щука) и водорасли. Но резултатът винаги е бил един и същ – рибата умира, а водораслите изгниват. На това място не са възникнали технологични бедствия и природни бедствия. Никой от учените не може да обясни защо водата от езерото убива всички живи същества. Може би някой ден човечеството ще реши тази загадка.

Вижте още:Езерото Лаахер-Зее – бомбата под ЕвропаЕвропа е сред най-любопитните континенти на Земята. Не само заради факта, че именно тук се е зародил…Jun 2 2020vsyakajena.comЧастен остров в рая само за 700 долара? Възможно еКогато се замислим за почивка на частен остров, обикновено първото, което изниква в съзнанието ни е …Jul 14 2020vsyakajena.com