Прочетете най-старата приказка на света

0
398
най-старата приказка

Всеки от нас има своята любима приказка от детството. Замисляли ли сме се обаче, че има една приказка, която е поставила началото на този литературен жанр? Е, това е факт и днес ще ви представим коя е най-старата приказка на света.

Най-старата приказка на света не разказва за принцове и принцеси, предават от sanovnik.bg. В нея няма да откриете нито дума за дракони или чудовища, не се споменава нищо за летящи килимчета, райски градини и чудновати земи. В най-старата приказка на света се разказва за възникването на един вулкан. Според геоложката Ерин Мачън от универстета в Мелбърн приказката, която си разказват местните жители на Австралия до ден днешен, всъщност е създадена преди 37 хиляди години.

Приказката, която се е превърнала в част от аборигенския фолклор в Австралия, се базира на притчата на древното аборигенско племе Гундиджмара. Древните представители на племето си разказвали помежду си историята за формирането на вулкана Будж Бим. В приказката, която аборигените си разказват, се говори за четири гигантски същества, пристигали в Югозападна Австралия. Три от гигантите се разотишли по другите краища на света, но четвъртият великан останал.

От неговото тяло се оформил вулканът Будж Бим. Тялото на исполина се превърнало в огнена планина, а зъбите му станали на лава. Историята на аборигените била съвсем обикновена приказка, когато обаче геолозите успели да датират възникването на този вулкан. Според учените вулканът Будж Бим се е появил буквално изневиделица и започнал да се издига за доста кратко в геологически план време. И тъй като в този район не е имало други вулканични изригвания, които да впечатлят хората там, Ерика Мачън е сигурна, че в приказката, която вече 37 000 години си разказват местните жители, става дума именно за този вулкан.

Точната възраст на вулкана, както и на приказката, били установени чрез метода на радиоизотопното датиране. За целта учените от университета в Мелбърн изследвали каменна брадва, залята от вулканична лава. Доскоро за най-стара приказка в света се смяташе една древна египетска приказка, написана върху папирус около 4 000 г пр.н.е.

В египетската притча се разказва вечната история за сблъсъка на разума със силата, за човека и животните, за признателността и благодарността. Интересна подробност е, че смятана до скоро за най-стара приказка в света, е преразказана у нас от Ангел Каралийчев. Оригиналът на древноегипетски е преведен първо на руски от И. С. Кацнелсон и Ф. Х. Менделсонл Приказката, която в Древен Египет майките са разказвали на децата си, е носила името Фараонът Хуфу и магьосниците — приказки, повести и поучения от древния Египет.

Вижте още:Невероятна притча за истинския мъдрецПоучителна притча за хлябаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 4 2020vsyakajena.com