Защо никой не може да плува в най-чистото море на света

0
816
най-чистото море

Днес ще ви представим кое е най-чистото море на света и нещо по-любопитно, а именно – защо никой не може да плува в него. Историята на това място е наистина крайно интересна и може да провокира въображението и авантюристичния ни дух. За много хора звучи примамлива идеята да плуват във водите на най-чистото море в света. Това, обаче, много трудно да се постигне, предават от pochivka.blitz.bg. Причините за това са няколко.

Най-чистото море в света е Уедъл. То се намира край бреговете на Антарктида и е покрито с дебел слой лед. Така че, ако не сте най-закаленият човек на света, плуването едва ли ще ви се получи. Водата на Уедъл е толкова чиста, могат да бъдат видени всички морски обитатели. Точно заради суровите климатични условия водният басейн е толкова чист. Дълбочината на морето е около 3 км. Общата му площ е 920 000 кв. м. Морето е покрито с леден слой, дебел до 2 метра. Температурата на водата през зимата може да достигне до минус 3 градуса. Морето е открито от шотландския мореплавател Джеймс Уедъл през 1823 година. Той ловувал тюлени и търсел техните леговища.

С Уедъл е свързана и една красива легенда. Моряците често виждали русалки във водата. Най-вероятно те виждали тюлени или китове, които вземали за митичните създания. Второ и трето място в класацията на най-чистите морета в света се заемат от Саргасово и Мъртво море.

Морето е воден басейн, част от Световния океан, често в една или друга степен обособен от него посредством различни форми на релефа. Характеризира се с индивидуален хидроложки режим и климатични особености. Наименованието „море“ може да се отнася и за целия Световен океан. Например, в международното право морето включва целия Световен океан под границата на отлива, включително морското дъно, подземните ресурси под него и въздушното пространство над водната повърхност. Някои безотточни басейни, като Аралско, Каспийско и Мъртво море, съдържат в наименованието си думата „море“, но от хидроложка гледна точка са соленоводни езера. Морета се наричат и тъмните морфологични образувания на повърхността на Луната – лунни морета.

Вижте още:Учените разкриха защо е опасно да се къпем в моретоЕдно от основите неща, които правим, когато отидем на почивка през лятото е да се къпем в морето. Ок…Jun 30 2020vsyakajena.comОгромна изненада изплува от дъното на пресъхналото Аралско мореНа планетата има множество водни басейни, които променят нивото на водата си във времето. Някои от т…Jun 3 2020vsyakajena.com