Невинното планинско поточе, което поглъща живи хора

0
368
планинско поточе

Природата е необятна и силата й също. Ясно е, че когато става въпрос за сблъсък между човек и природна стихия, ние, хората, сме на практика безсилни. Днес например ще ви разкажем за невинното планинско поточе, което поглъща живи хора. На пръв поглед това звучи невероятно, но ситуацията е съвсем реална. Затова и трябва да бъдем крайно внимателни, когато се разхождаме из природата.

Между Барън Тауър и Болтън Аби в Йоркшир, Англия, се намира едно красиво място, привличащо векове наред любителите на природата и разходките, предават от pochivka.blitz.bg. Наоколо е тихо и спокойно и по нищо не личи каква огромна опасност дебне там. Това е един малък невинно изглеждащ планински поток, широк близо два метра. Известен е като Болтън Стрид или само Стрида (брод).

Под повърхността на водата има дълбока пропаст и силни подводни течения, които тласкат всеки, паднал вътре, към сигурна смърт. Смята се, че няма нито нито един човек, който да е паднал в Стрида и да е излязъл жив от там. Не са открити дори телата на загиналите. За да разберете как е възможно един малък планински поток да има такава черна репутация, трябва да се разходите нагоре по течението. След по-малко от 100 метра това поточе се разширява до истинска река с широчина над 9 метра. Това е река Уорф, която тече през Йоркшир.

Когато стига до района на Болтън Аби, обаче, тя е принудена да се промушва през тясна цепнатина, което е причина водата да набира огромна скорост и дълбочина. Теснината на Стрида е само илюзия, тък като двата бряга са силно подкопани. Под тях се крие мрежа от кухини и тунели, през които минава цялата останала част от водата на реката. Никой не знае точната дълбочина на брода. На повърхността Стрида изглежда съвсем невинен, а бреговете му са толкова близо, че в миналото не един и двама туристи са решавали, че могат да го прескочат или да вървят по камъните. От там изглежда сякаш той е дълбок само до колене. Всъщност се смята, че името Стрид идва от думата “stride” („крачка“), пише Amusing Planet.

Там вече има предупредителни знаци на дърветата и около мястото, които предупреждават хората да не прескачат. И въпреки това все още се разказват много истории за хора, подхлъзнали се и засмукани от водата и завлечени в подводните пещери и издълбани тунели. Една от вероятните жертви на Стрида бил младият Уилям де Ромили – син на лейди Алис де Ромили, който се опитал да скочи през брода през 1154 г. и изчезнал. Майка му била толкова съсипана от загубата, че дарила земята в околността за изграждането на манастир. По-късно тази легенда била обезсмъртена в поемата на Уилям Уърдсуърт “The Force of Prayer”.

Вижте още:Това е реката, която има човешки права и може да ви осъдиОбикновено сме свикнали да се делим от природата по едно основно нещо – фактът, че природата няма съ…Apr 11 2020vsyakajena.com5 курорта в Турция с невероятно красива природаПриродата е онази част от света, която не е под влиянието на хората и доказва, че красотата се крие …May 11 2020vsyakajena.com