Най-странният град в света, в който има само един блок

0
316
най-странният град

Днес ще ви представим една изумителна история. Това е най-странният град в света и то не заради друго, а защото в него има само една сграда. Любопитното е, че в нея има както жилищни помещения, така и изпълнява функциите на всички нужни обществени сгради.

Град Уитиер е смятан за един от най-странните градове на планетата ни. Намира се в щата Аляска, пишат от pochivka.blitz.bg. По последни данни в града живеят 220 души, всщънст, ако трябва да сме точни – всички те живеят в един единствен, огромен дом. Традиционната за Америка приветствена табелка посреща всички туристи на входа. Този град се намира в много красива местност, но съдбата му е достатъчно тежка и интересна. Всички жители на този уникален град живеят под един покрив, в единственния много голям блок.

Там се намират още полицейски участък, болница, магазин и всичко необходимо за относително комфортен живот. Градът се появява на картите на Америка в следвоенните години. Постепенно той започва да се разраства, в началото там са построени малки къщи за обслужващия персонал на военната база, заради която всъщност бил създаден и самия град. След това изникнали и магазини, накрая построили за военните и 14-етажна сграда. В този град официално са регистрирани повече лодки и всякакъв друг воден транспорт, отколкото коли.

В момента тази сграда на практика е целия град и със своята инфраструктура обезпечава нуждите на военните. Те са организирали там комендатура, полицейски участък, болница, столова, спортни зали, зони за отдих, пералня, библиотека и дори католическа църква. Но всичко се променило в един единствен ден през пролетта на 1964 година по време на Голямото земетресие в Аляска, което е и най-силното в историята на САЩ и е било последвано от цунами.

Така за ден градът се превърнал в развалина. Макар и частично разрушен, оцелял единствено 14-етажният блок. След всичко това било решено военната база да бъде ликвидирана. Скоро военните напуснали градчето, но там останали хората, които просто нямало къде да отидат. И именно оттогава датира и новата история на градчето Уитър, който започнал да се развива вече като място за обикновените граждани. Тези, които останали там, се преместили в блока, където всичко било толкова удобно планирано и комфортно за живеене, че на веобщ съвет било решено сградата да бъде възстановена, за да могат хората да останат да живеят под един покрив.

Вижте още:Тези почти неизвестни държави и градове ще се пръскат от туристи съвсем скороВ света има изключително много държави и градове, които не получават заслужена слава и признание. Те…Apr 3 2020vsyakajena.comВижте древния град, надвиснал над пропаст, който изуми света (Видео)Днес ще ви представим древния град, който изуми света. Това място се намира в Европа и е толкова кра…Mar 31 2020vsyakajena.com