Къде ще живеем, ако целият лед на земята се стопи

0
439
целият лед

Независимо дали сме скептици по темата за глобалното затопляне или не, истината е, че все по-голяма част от ледниците на планетата ни се топят. Проблемът е, че това се отразява на всички водни басейни в света и нивото на водата се покачва, което пък значи, че сушата става по-малко. Но какво ще се случи с нас, хората, ако целият лед на планетата ни се стопи? Къде ще живеем? Ще можем ли да оцелеем? Днес даваме отговор на тези въпроси.

Глобалното затопляне от непонятна история на ужасите постепенно се превърна в реалност, предават от pochivka.blitz.bg. В тази връзка хората започват да се интересуват от най-различни, включително много специфични въпроси. Например: къде ще живеем, ако целият лед на планетата се стопи? Въпросът престава да бъде чисто теоретичен. Преди това такъв въпрос са задавали главно писатели на научна фантастика или особено любознателни умове. Звучало е като „Какво ще стане, ако Луната падне на Земята?“ За съжаление вероятността целият континентален лед да се стопи напълно е много по-голяма. Е, или за щастие, защото можем да оцелеем с издигането на световния океан с 65,8 метра. Но съвременната икономика – не.

В какъв свят ще се озовем?
Противно на вярванията на някои хора, дори ако целият лед се стопи на планетата, ще остане суша. Тоест, няма да изведнъж да се озовем във Вселената, показана в пост-апокалиптичния филм „Воден свят“. Там режисьорите решиха също да фантазират по темата какво ще правим, ако ни настигне глобално наводнение. В резултат на това хората се сблъскали с необходимостта да живеят на лодки и баржи, а сушата станала най-голямата ценност.

В действителност нищо подобно няма да се случи. Човечеството все още ще има много земя. Но, за съжаление, количеството територия, подходяща за живеене, рязко ще намалее. Още по-лошото е, че площта, която може да се използва за отглеждане на селскостопански продукти, ще намалее. Планетата няма да може да изхрани 7 милиарда или повече хора. И това е дори като се вземат предвид увеличените потенциални запаси от морски дарове.
Кои градове безвъзвратно ще отидат под водата?

Въпросът с пренаселеността само ще ескалира. От градовете от Русия, градове като Санкт Петербург и Одеса, ще отидат под водата. Европа ще се сбогува с Венеция и Амстердам завинаги. Още по-лошото е, че водата ще обхване многомилионните градове Шанхай и Ню Йорк. Разбира се, далеч не са само тези градове: те са посочени единствено като пример. Тези примери обаче ясно показват, че огромен брой хора ще загубят местожителството си. Освен това най-големите транспортни маршрути ще изчезнат от лицето на Земята.

Трябва да изградим нови летища (и не само). Морските маршрути значително ще се увеличат и ще променят посоката си. Учените изграждат различни хипотези за това колко е вероятно сбъдването на подобен сценарий. Всички обаче са единодушни: ако все пак бъде реализиран, тогава това ще бъде, без преувеличение, истинско бедствие.

Къде ще живеят хората?
Не е възможно да си представим пълното топене на лед в настоящето, въпреки че силното издигане на океана е съвсем реално. Учените не са съгласни и с териториите, които ще бъдат под вода. Някои смятат, че малко ще се промени, просто хората ще трябва да харчат пари за поддържане на скъпи язовири и да завладеят пространство близо до морето, следвайки примера на Холандия.

Въпреки това, той във всеки случай е по-евтин от алтернативите. Други предполагат, че проблемът с преселването на човечеството може да бъде решен чрез по-строг контрол върху раждаемостта, особено в развитите страни. В крайна сметка, колкото по-малко сме, толкова по-малко проблеми ще имаме. Има и мнение, че производството и дори настаняването ще се извършват в морето. Ще започнат да се изграждат цели плаващи градове, за да се освободи, полезна за селското стопанство.

Редица скептици се съмняват, че дори пред такава глобална заплаха човечеството ще намери сили да се обедини. Следователно всяка страна или няколко държави ще решат проблема по свой начин, в зависимост от това с какви ресурси и технологии разполагат. Едно не е съмнение: ако целият лед на Земята се стопи, нашият свят никога няма да бъде същият. И, изглежда, нещата отиват натам.

Вижте още:Учените категорични: Земята няма да бъде унищожена от астероид, а от джуджеТози духовен тест разкрива мисията ни на земятаТестовете, които се основават на избор от компилирана картинка обикновено са много интересни за хора…Mar 14 2019vsyakajena.com