Край на мистерията: Ясно е защо някои хора остаряват по-бързо

0
295
остаряват по-бързо

Остаряването е процес, който е необратим, колкото и да не ни харесва това. Въпреки това има хора, които като че ли остаряват по-бързо от нормалното. Причината за този феномен вече е ясна. Няма човек (без значение дали е мъж или жена), който да не иска да спечели борбата с години, пишат от jenata.blitz.bg. Нека признаем, че на никого не му е приятно да се състари преждевременно. Но понякога каквото и да правим годините ни бележат, а понякога за нас ужас се състаряваме бързо, бързо. Сега обаче учени от Калифорния сложиха край на мистерията и разкриха защо някои хора се състаряват по-бързо от други.

Изследователите от Калифорния откриха защо някои хора над 60 години остават млади външно, а други стареят много по-бързо. Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК. Учени от Университета в Южна Калифорния са наблюдавали скоростта на промените, настъпили в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години. Изследователите установили, че някои от тях са с действителна възраст 40 години повече от биологичната. За други картината е точно обратната.

„Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”, подчертава авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“. Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки. Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

Вижте още:В търсене на вечната младост: Ето точно кога започва остаряванетоОстаряването е необратим процес, но дори на преклонна възраст пак има начин да живеем пълноценно – убедете се самиВсички остаряваме… Не можем да спрем времето, но със сигурност можем да продължим да живеем вълнув…Jun 5 2018vsyakajena.com