Как да се преборим със сънливостта на работа

0
756
сънливостта

Сънливостта е състояние, при което трудно можем да се съсредоточим в каквато и да било дейност. Когато ни връхлети по време на работа, това е особено неприятно, тъй като не можем да бъдем продуктивни. Затова и днес ви представяме как можем да се справим с този проблем веднъж-завинаги.

Защо ни наляга сън по време на работа и как да се справим с това, разказва ендокринологът, кандидат на медицинските науки и изследовател в Московския държавен университет, д-р Зухра Павлова в интервю за „Спутник“, цитирана от БГНЕС, предават от actualno.com. Ако човек по никакъв начин не може да се „разбуди“ на работното място, тогава най-вероятно просто спи малко и не успява да си почине напълно, каза тя.

Какви са причините? „Не става въпрос за стресови ситуации, като например такива когато човек е бил на път. Ако постоянно ви се спи, това означава, че си лягате късно. Хъркането също може да допринесе за лишаването от сън. Заради него човек спи на паузи и също не се наспива. Естествено, той ще дойде на работа сънлив, с ниско ниво на ефективност „, казва лекарят. В такъв случай е нужна стимулация през цялото време, като храна и различни напитки.

„Това са чай, кафе и, за съжаление, още по-лошо – енергийни напитки. Можете да видите все по-често как хората пият тези напитки и без тях са нетрудоспособни. Някои вземат контрастен душ, за да се ободрят. Това води до отслабване на работата на надбъбречните жлези – на тях и без това им е трудно, но но още повече ги затрудняват енергийните напитки, стимулантите и студения душ“, казва Зухра Павлова.

Как да решим проблема?
Най-разумно би било да се нормализира режима на сън. Но ако това не е възможно, ще помогнат физическата активност и обикновената питейна вода. „Най-ефективното и безобидно средство ще бъде физическата активност: разходка, кратко бягане етаж по етаж по стълбите, лицеви опори, клякания. За кратък период от време можете да стимулирате тялото безвредно като увеличите нивата на кортизола и намалите стреса. Много помага чистата питейна вода. Ако я пиете редовно, тя помага да не се намали нивото на активност. В същото време ходенето до тоалетната, което се налага, когато човек пие достатъчно вода, също помага на ободряването“, съветва Зухра Павлова.

Вижте още:Ето защо завистта може да е полезна в офисаРаботата е едно от задълженията в живота ни, които понякога не са никак приятни, но пък за сметка на…Nov 14 2019vsyakajena.comИзползвайте тези 7 изречения, за да ви обичат в офисаРаботното ни място е едно от местата, на които прекараме най-много време от деня си. Колегите пък че…May 21 2019vsyakajena.com