Интересни факти за таралежите

0
453
таралежите

Таралежите са едни от най-симптичните и любопитни животинки на планетата. Всеки от нас е виждал таралеж, поне на снимка или видео, знаем някои техни основни характеристики, но се оказва, че те са доста по-интересни, отколкото сме предполагали. Затова и днес ви представяме факти за тях, които ще ви изненадат.

Таралежите са род дребни бозайници от семейство Таралежови (Erinaceidae). Те са средни по размер, предават от actualno.com. Дължината на тялото е 20-25 см, а на опашката – 5 см. Характерно за тях е наличието на покривка от бодли, видоизменени и удебелени косми, по гръбната и страничната част на тялото. Цветът на таралежите може да бъде различен. Горната част обикновено е тъмнокафява със светли върхове на бодлите, но може да бъде и черна или светла, до белезникаво-сивкава. Коремната част при различните видове е кафеникава, сива или черна, с или без различно по форма и размери бяло петно на гърдите. Главата е голяма, а муцуната е удължена и силно подвижна. Характерно за черепа е, че теменните и челните кости са широки и изпъкнали със значително надочно стеснение.

Долната страна на черепа е плоска и всички кости са разположени в една равнина. След забавните клипчета с котки, тези с таралежите са вторите най-търсени в интернет. Но колко знаете за тези бодливи бозайници – освен това колко сладко изглеждат, когато се къпят? Супер яки факта за таралежите Таралежите са известни с бодливите си шипове, които имат навсякъде, освен по лицето, краката и корема. Шиповете им са за защита, както докато спят, така и когато се сблъскват с врагове. Извивайки се в стегната топка и скривайки си главата, опашката и краката, те защитават уязвимите части на тялото си.

Тялото на възрастни таралежи варира от 14 до 30 сантиметра, а опашката им може да добави от един до шест сантиметра. Когато се родят (може да има до седем бебета), техните шипове са меки и къси. Но скоро след раждането шиповете им се втвърдяват, ставайки по-остри и по-дълги. Бебетата остават в гнездото, докато навършат три седмици. По това време очите им са отворени, шиповете им са ефективни и те могат спокойно да следват майка си извън гнездото, докато тя търси храна. Бременността трае 31-39 дни. Обикновено отглеждат едно поколение годишно, но понякога и две. От едно поколение излизат 4-5 малки.

Те са слепи и ярко розови. Тежат 20 грама. На 14-16-ия ден отварят очи. На 18-ия ден се образуват бодли по гърба им. Започват да се размножават едва след като изкарат първата си зима. Живеят 3-4 години, но понякога възрастта им достига 6-8 години. Любимата храна на таралежа са насекомите,следвани от малки мишки, охлюви, гущери, жаби и дори змии. Таралежите са и растителноядни — ядат още плодове, жълъди и други. Таралежите са нощни същества, те търсят храна през нощта, но понякога са активни и през деня, особено след като е валяло. Тези невероятни животни са имунизирани срещу определени отровни растения, които изяждат, преди да направят пениста слюнка в устата си.

След това таралежите облизват шиповете си, разпространявайки слюнката с отровата на растението по всички шипове. Учените вярват, че това може да помогне на таралежите да скрият аромата си от хищници. Таралежите имат по три пръста на крайниците си и дълги извити нокти. Има 15 различни вида таралеж, среща се в Европа, Азия и Африка. В България се среща само белогръдият таралеж. Живеят в гори, селскостопански дворове, предградия, градини, паркове, гробища. Тайният живот на таралежите Често заспиват зимен сън. Естествени врагове на таралежите са лисицата, язовецът и бухалът.

Въпреки, че са предимно сухоземни животни те са доста добри плувци и могат да се катерят и по дървета! Те са незаконни в някои части на САЩ. Таралежът придоби известна популярност като домашен любимец, но някои градове и щати все още ги квалифицират като диви животни, на които не е позволено да бъдат отглеждани в домашни условия. Таралежът има между 5000 и 7000 игли. Мускулите по гърба на животното могат да повдигат и спускат иглите, за да отговорят на заплашителни ситуации.

Таралежите разчитат на слух и мирис, защото имат много слабо зрение. Ограниченото им зрение е най-добро на тъмно като адаптация към нощния им начин на живот. Те могат да дишат, но не всеки го прави. Таралежите, които се срещат на територията на България са вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие. Една от лошите страни на таралежа е, че е преносител на заразни болести. В тишината звукът от неговото ходене много наподобява на човешки стъпки.

Вижте още:25 забавни факта за зебритеЗебрите са сред дивите животни, които ние рядко възприемаме като такива. Те са тревопасни и са много…Apr 4 2020vsyakajena.com18 изумителни факта за пандитеПандите са сред най-симпатичните животни в света. Няма човек, който да не се усмихне, когато види ня…Mar 31 2020vsyakajena.com

loading...