Защо Черно море е най-опасният водоем в света

0
2531
водоем

Черно море е нашето море. Ние сме свикнали с него, обичаме го и то не само не ни плаши, но и ни навява хубави спомени. Оказва се обаче, че според някои изследвания, именно Черно море е най-опасният водоем в света. Ето и на какво точно се дължи това.

Всяка година по Черноморието се стичат милиони туристи. И те дори не подозират, че този водоем е един от най-опасните на планетата, предават от pochivka.blitz.bg. И не става дума за риби или растения, които обитават тук. Черно море представлява бомба със забавено действие, готова да се взриви всеки момент. Всичко е от сероводорода. Той се познава по характерната миризма на гнили яйца или гнило месо. В Черно море се наблюдава най-голямата концентрация на този газ – повече от 3 милиарда тона. Това не се среща в нито един от другите водоеми в света, пишат руски медии.

Сероводородът е токсичен и експлозивен. Дълбокият слой на морето, под 150 метра, е наситен с токсичния газ и животът тук напълно отсъства. Откриват се само анаеробни бактерии, които могат да оцелеят почти навсякъде. Сероводородът, разтворен в морска вода, се отразява негативно на всяко живо същество. Той причинява отравяне при вдишване и контакт с кожата. Парите на газа увреждат храносмилателната и нервната система на човека, провокират срив на съзнанието, лошо здраве и възпаление на вътрешните органи. Смъртта при вдишване на газ настъпва след 30 минути.

Може ли Черно море да експлодира?
Опасността за Черно море се крие във факта, че сероводородът може да пробие горния слой на морето и да излезе на повърхността. Това е истинска тиктакаща бомба. Когато избухне, милиони живи същества ще пострадат.

Всяка година концентрацията на сероводород в морето само се увеличава, като същевременно изтънява горния „жив“ слой. Виновниците на процеса са самите хора. Всяка година тонове органична материя, отпадъци и торове се вливат в морето, заедно с речната вода, попълвайки запасите от токсични газове. Ако целият сероводород в Черно море избухне, тогава ефектът ще бъде подобен на падането на голям метеорит на планетата, което провокира известното изчезване на динозаврите.

Най-вероятно голяма експлозия няма да се случи: сероводородът трябва да излезе във въздуха под формата на огромен балон, в същото време и с висока концентрация. Подобно явление е малко вероятно. Въпреки това газът може да изплува постепенно, като по този начин отрови водата и въздуха. Възможно е да се случи и локално изтичане на газ. Подобна катастрофа е станала през 1927 година. Тогава полуостров Крим преживява силно земетресение. Дълбокият слой излиза на повърхността и освободеният сероводород се запалил във въздуха. Тогава се разминало само с 68 ранени.

Вижте още:Пещерният град със 101 „жилища“, кацнал над родното Черно мореДнес ще си поговорим за едно прекрасно място, което се намира на родното ни Черноморие. Пещерният гр…Jul 13 2020vsyakajena.comЗащо никой не може да плува в най-чистото море на светаДнес ще ви представим кое е най-чистото море на света и нещо по-любопитно, а именно – защо никой не …Jul 4 2020vsyakajena.com