Защо този народ никога не лъже

0
665
народ

Днес ще си поговорим за един народ, който никога не лъже. Звучи невероятно, нали? Всеки от нас е прибягвал до лъжа поне веднъж в живота си. Въпреки това има нации, за които лъжите са не само безсмислени, но и немислими като действие. Днес ще ви представим защо този народ никога не лъже.

Съществуват какви ли не класации на държавите по света, предават от pochivka.blitz.bg. Хората обикновено се интересуват коя е най-богатата, най-чистата, най-безопасната и най-приятна за живеене. Има и интересни подреби на различните народи – например най-щастливата нация, най-подредената и т.н.

Проучване на „Рийдърс Дайджест“, озаглавено „Тест с изгубения портфейл“, разкри коя е най-честната нация на света. За тези хора се твърди, че винаги казват истината. От тях се очаква винаги да бъдат честни, а доверието е безрезервно, освен ако няма доказана причина, че някой не го заслужава.

„Да бъдеш честен е част от финландската култура, поне в сравнение с другите култури“, обяснява пред Би Би Си Йоханес Кананен, лектор в Университета в Хелзинки. „На английски има поговорка, че истината е толкова ценна, че трябва да се ползва избирателно. Но във Финландия хората казват истината през цялото време“, добавя той.

Във Финландия изглежда, че всеки изгубен предмет винаги намира пътя обратно към собствениците си. Често можете да видите изгубени ръкавици, закачени по дърветата. „Децата често си губят ръкавиците и хората ги закачат на близко дърво, за да може изгубилият ги да ги види по пътя си обратно“, посочва Натали Годе, която работи в Университета „Аалто“. В общество, в което честността се подразбира, се очаква, че само собственикът би потърсил изгубеия предмет.

Преди няколко години за „Теста с изгубения портфейл“ 192 „изгубени“ портфейла бяха поставени на различни места в по света. Във всеки от тях имаше 50 долара и информация за контакт със собственика, семейни снимки и визитни картички. 11 от всеки 12 портфейла, оставени във финландската столица, бяха върнати на сибствениците им. Така Хелзинки стана „Най-честният град“ от всички тествани.

Но каква е причината Финландия да е толкова честна страна?
Държавата Финландия не е много стара. Векове наред днешната ѝ територия е била в кралство Швеция. Докато шведският бил език на висшата класа, финландският се свързвал с нисшата класа, селяните и духовенството. Едва през 1809 г. Финландия придобива статут на автономия в рамките на Русия и се превръща във Велико херцогство Финландия – предшественикът на днешната държава. Тогава започва изграждането на финландското самосъзнание, а езикът започва да се развива по-добре.

„Бил създаден образ, стереотип за финландците, че са упорити, скромни, много трудолюбиви и богобоязливи хора, които оцеляват в трудни времена, понасяйки всичко, което им поднесе съдбата. Това са черти, силно свързани с честността“, обяснява Урпу Стрелман, литературовед от Хелзинки.

Преобладаващо пустата земя, съчетана с тъмни арктически зими, налага възприемането на тази ценностна систтема оф финландция, за да оцелеят. Финландската дума „сису“ описва тази идея за твърдост, устойчивост и здравина, която се е вградила в националната идентичност и културните характеристики.

Изследователи посочват протестантските корени на финландското възхищение към честността, за което се твърди, че са внесени от дейностите на протестантските мисионери, фокусирани върху масовото образование и книгопечатането. Това накарало хората да се замислят върху себе си и станало причина за тяхната прословута честност. Лутеранската църква във Финландия е една от най-големите в света.

В наши дни тези качества са дълбоко вкоренени във финландската култура. „Искреността и честността са високо ценени и уважавани“, посочва Кананен. Той дава за пример скандал с шестима финландски скиори, хванати с допинг през 2001 година на състезание, чийто домакин била родната им страна. Скандалът бил широко отразен в медиите и имало момент, в който цялата страна се почувствала засрамена. „За финландците най-лошото нещо не беше самият допинг скандал. Най-лошото нещо беше, че наред с фасадата за честността в спорта като цяло, митът за честния трудолюбив финалндец беше разбит“, се казва в статия на The International Journal of the History of Sport.

„Във Финландия държавата е приятел, а не враг. Държавата се възприема като нещо, което работи за общото добро, а обществените служители работят за общия интерес на всички. Има огромно доверие – към съгражданите и заемащите публични длъжности, включително и към полицията. Финландците също така са и щастливи данъкоплатци. Те знаят, че парите от данъци се използват за общото добро и знаят, че никой не би мамил при събирането на данъци“, казва Кананен.

Разбира се, размерът също е от значение. В една малка общност, ако хванат някого, че веднъж е излъгал, той вече не счита за заслужаващ доверие. Голяма е вероятността хората в определена сфера да се познават доста добре. „Ако финландец започне да ви смята за неблагонадежден, трябва да гледате на това като изгорен мост. А това ще доведе до изгарянето и на други мостове. Те нямат навика да говорят зад гърба ви, но ако попитат някого за препоръка, това ще се окаже проблем“, обяснява инженер, който живее в Хелзинки.

Друго нещо, което ще ви направи впечатление в страната, е че хората имат много директен начин на общуване. Финландците не ги бива много в неангажиращите разговори и учтивости. Предпочитат да замълчат, отколкото да говорят за нещо без смисъл. Всичко, което казват, вземат много насериозно, затова всяка дума е от значение. Правилото за общуване там е да сте много съсредоточени в това, което говорите.

„Ако кажете, че сте изяли най-добрия си бургер, това ще доведе до разговор, в който ще трябва да обясните за всички бургери, които сте изяли през живота си и по какви критерии сте определили кой е най-добрият. Ако не можете да докажете обективно, че това е бил най-добрият ви бургер, ставате подозрителни“, казва Кананен.

И добавя нещо много важно: „Лошото на тази култура е, че позволява да има само една „истина“ в един момент за неща като икономика, здраве, технологии. Това е истината, която можем да прочетем във вестниците и която експертите ни казват. Не сме много добри в толерирането на разнообразие от мнения, тъй като сме дълбоко убедени, че може да има само една истина“.

Вижте още:Това е най-тясната страна в светаЗнаете ли коя е най-тясната страна в света? Този любопитен факт определя някои от особеностите на то…May 13 2020vsyakajena.comПриказна страна, която съществува заради „честните бедняци“Във всяка държава в света има хора, които разполагат с възможности и такива, които спадят към по-бед…Mar 16 2020vsyakajena.com