Защо никой не стъпва на този необитаем остров, но всички го наблюдват с бинокли

0
458
необитаем остров

Когато става въпрос за необитаем остров, обикновено има логична причина, която да отблъсква хората от него. Днес ще ви представим една интересна история на един остров, който е необитаем, но пък всички усилено го наблюдават с бинокли.

Този необитаем остров се намира в Исландско море и е частна собственост. Територията му е малка и никога не остава без внимание, предават от pochivka.blitz.bg. Пуфин е едно от най-известните места за наблюдение на птици. Хора от целия свят се стичат в близост до него, за да зърнат стотици редки морски пернати, които са се заселили на малкото кътче суша.

1. Къде се намира
Остров Пуфин е в Исландско море. Размерът му е около 28 хектара, а максималната височина – 56 метра над нивото на морето. Разположен е до остров Ангсли, най-близкото населено място е град Бомарис. Островът е кръстен така в чест на обитаващите го тъпоклюни кайри – на английски птиците се казват puffin. От VI до XII на Пуфин е имало манастир, чиито останки днес могат да бъдат видени на брега.

2. Как да стигнете дотам
Първо трябва да се доберете до Бондон, след това на влак или отново на самолет до Ливърпул, после на автобус или на кола под наем (около три часа и половина път) до Бомарис. Оттам до острова може да стигнете с лодка, ако се договорите с някой от местните жители. Или пък може да използвате някой от неголемите круизни, плавателни съдове, които обикалят наоколо. Но дори и да доближите Пуфин, не може да слизате там – островът е частен. Разрешено е единствено да разглеждате птиците с бинокъл от лодка. Островът се намира под специалната закрила на Европейския съюз за охрана на дивите птици. Всеки ден учените пристигат там, за да проверят дали местните крилати обитатели са добре.

3. Какво може да се прави там?
Може да наблюдавате птиците. Там ще видите атлантическите кайри, в чест на които е наречен и самият остров. Ще ги познаете по ярко червените клюнове. Те ходят по земята на групи, или пък се носят над водата със скородст до 80 километра в час. Могат и да се потапят под водата в търсене на риба и да задържат дъха си за минута. На острова живеят и корморани, а също и гагарки – птица от семейство кайпрови.

Ако имате късмет, над вас ще прелети и полярна чайка – малка, бяла птица. Обикаляйки около острова, ще срещнете делфини и тюлени, които обитават тези места. Някои от туристите се отдават на дайвинг около острова, тогава може да станете обект на закачки от страна на подводните животни, които често плуват плътно до аквалангистите и дори ги закапват лекичко за костюма.

„Докато плувате от Бомарис и наблюдавате студената, местна природа, скалистите пустинни брегове, на които тук там се виждат къщи и изведнъж виждате този остров, буквално осеян с всякакви птици. Сякаш имат там някаква многобройна среща и причина да са точно там“, разказва Джейм Донъли, фотограф – любител. „Прекарахме край бреговете на Пуфин някобко часа, на следващия ден пак и аз направих куп отлични кадъра. Това е наистина уникално място в дивата природа, където може да наблюдавате такова огромно количество морски птици“, допълва той.

Вижте още:Тайната столица на рицарите тамплиери в ЕвропаВ тази европейска държава шефът ви няма право да ви звъни през почивните дниСигурно ви се е случвало, при това съвсем не само веднъж: в почивен ден сте, спокойно се наслаждават…Jan 31 2018vsyakajena.com