Японските родители следват тези 3 правила и децата им са дисциплинирани и учтиви

0
265

На всички ни е ясно, че всяка цивилизация има своите методи, които използва, когато става въпрос за възпитание на децата си. Тук светът е разделен основно на две части: западен и източен модел. Разбира се, във всяка държава има различни традиции и стратегии, които се ползват, но като цяло родителите се придържат към един от двата модела, в зависимост от своя произход. Ние, българите, прибягваме по-често до западния модел за възпитание на децата си, но със сигурност можем да взаимстваме някои неща от източния такъв.
Японците са нация, която е изключително дисциплинирана и има много развито чувство за колективизъм. Те имат много различна от нашата философия за живота и именно оттам идват и разликите във възприятието за възпитание на децата. Има три правила, които ние съвсем спокойно можем да „откраднем“ от тях и да приложим успешно към нашите деца, за да могат те да бъдат по-дисциплинирани и учтиви.
1. Връзката между майка и дете
Тук става дума за това, че в японската култура, детето е абсолютен господар до 5-годишна възраст. Майките постоянно са около децата си, дори и на работа. Освен това детето може да прави каквото си пожелае. Причината за това е, че така децата растат с усещането, че са добри. В момента, в който навършат 5 години, започва истинското възпитание. Това е периодът, когато детето започва да се учи на това кое е добро и кое – не. Но до 5 години, се набляга на връзката родител – дете и на това детето да изживее спокойно детството си.Да вземем пример от желязното източно възпитание: С тази тайна японските деца стават дисциплинирани и културниВ света има едно основно разделение, когато става въпрос за култури, традиции и цивилизации: източни…Nov 6 2018vsyakajena.com

2. Тийнейджърство
Както казахме, след 5-годишна възраст, отношението към детето се променя. Японците изповядват вярването, че в годините между 5 и 15, детето е „слуга“ на родителите. Тогава се набляга на възпитанието, на това детето да се научи на доброта към другите, емпатия и смирение. След като детето навърши 15 години, родителите започват да гледат на него като на равен. Причината за това е, че така те го възпитават като член от обществото и му дават свобода да намери своята цел и призвание в живота си. Затова и когато съвсем пораснат, японските деца са много любезни, състрадателни и с изключително чувство за общност. Те още от ранна детска възрат се възпитават на етапи и всичко е ясно и конкретно.
3. Емоции
Родителите в Япония учат децата си от съвсем малки на това да дават израз на емоциите си и да не ги подтискат. Освен това във възпитанието родителите избягват да карат детето да се срамува от себе си, а по-скоро да разбере, че това, което прави ще навреди на друг, именно посредством емоциите, дори когато става въпрос за предмети, а не за хора. Например, ако детето се опитва да счупи играчката си, японските родители ще кажат: „Горката играчка, така ще я заболи“. Това учи детето хем, че поведението му не е добро, хем на състрадание към другите и то без да се намесва чувството за срам.
Яна ВОЙНОВАСподелен личен опит: Детето ти – това си ти. Или как възпитанието трябва да бъде балансираноДа имаш дете вкъщи е като да имаш домашен психотерапевт. Само дето децата не го знаят със сигурност,…Oct 9 2018vsyakajena.com