Ще се изумите от възпитанието на децата в Африка

0
273
децата в Африка

Когато става въпрос за децата в Африка, обикновено първо се сещаме за всички проблеми, с които те се сблъскват като глад, жажда и множество липси от всякакъв характер. Но не се замисляме, че има и такива, които растат съвсем нормално. Днес ще си поговорим за възпитанието на тези деца и разликите с методите, които са познати за останалата част от света.

Африканската култура предизвиква голям интерес по всяко време. Тя е изключително отличителна и коренно различна от другите, предават от pochivka.blitz.bg. Освен това всеки народ и племе на „черния континент” има свои традиции и начин на живот, за разлика от останалите, но в същото време имат нещо общо. В тази статия ще говорим как е прието да се отглеждат деца в Африка.

Днес, когато много африкански страни са много добре развити, вековните традиции за отглеждане на деца все още се запазват и понякога остават загадка за европейците, американците и азиатците. И ако бизнесмени от други континенти са ангажирани в развитието на бизнес отношенията и въздушния транспорт на стоки до Африка, тогава психолози и изследователи от развитите страни изучават оригиналната култура, задавайки си въпроси за това, което може да бъде полезно. Не е необходимо да се припомня, че африканците са значително „по-близо до природата“. В резултат децата растат напълно различно от родените в „цивилизованите страни“. Каква е фундаменталната разлика между образованието?

Най-ранно детство
Връзката на майката с детето има свои собствени характеристики от раждането му. Много африкански жени, особено тези в провинциите, имат само няколко дни, за да се възстановят от раждането. Тогава тя е принудена да ходи на работа, някъде това е просто традиция, но по-често е принудителна мярка, така че семейството да не гладува до смърт. Африканските жени от провинцията се занимават главно с ръчен труд и селскостопанско стопанство. Те работят на полето и във фермата, ловят и продават риба, готвят храна и провизии, шият дрехи и оборудват къщата. Те са много активни и весели и всяка тяхна минута е изпълнена с дела.

Но къде в тази ситуация да сложат бебето? В Африка няма традиция „да оставят децата на бабите“, тъй като последните също участват в работата. Случва се бебето да е под наблюдението на роднини вкъщи, но по-често от първите дни отива да „работи“ с майка си. Така тя има способността да храни и кърми детето без прекъсване на „производството“, без да губи ценни минути.

Детските колички са търсени само в развитите градове, повечето жени просто завързват бебетата със себе си отпред, а по-често – отзад и вършат обичайната работа. В същото време майките не само работят, но и участват в празненства и танци, изпълнявайки активни движения и познати стъпки. В същото време децата се чувстват комфортно, разтърсва ги успокояващо, а бебето спи спокойно зад гърба си. Когато бебето се събуди и иска да се храни, жената прави почивка за хранене и хигиенни процедури, след което се връща към прекъснатата дейност.

Така бебето е постоянно близо до майката, а също така поддържа физически контакт с нея. Психолозите смятат, че това има много положителен ефект върху формирането на психиката: децата растат спокойни, не се изнервят, защото всяка минута чувстват близостта на майка си. През нощта бебето също спи до нея и дори открива само гърдите й. Американски и европейски експерти са написали много трудове по тази тема, които призовават да се спазва това правило и да не се оставя детето само в яслата. Те препоръчват да се използва презрамка и да вършите всякакви работни и домакински работи с бебето. Не всички съвременни майки са готови да приемат този съвет, но в същото време не може да се каже, че презрамки изобщо не се търсят.

Мнозина се страхуват от риска от наранявания, неправилното положение на тялото при формирането на костите, но ето чудо: африканските деца растат много по-издръжливи и физически развити от европейските. През вековете жените в идеалния случай са формирали инстинкта за самосъхранение в „дивото“ и затова причиняването на реална вреда на бебето е рядкост.

Ранно детство
И така, в буквалния смисъл на „от люлката“, бебето се приобщава към живота. От съвсем млада възраст вижда какво правят родителите му и започва да участва в техните дела, като едва прави първите стъпки. В африканските племена обикновено детски играчки не се предвиждат. Децата играят с предмети от домакинството, докато се учат да ги използват. От ранна възраст взимат ножове и остри предмети, но не получават рани и наранявания.

Няма и физически ограничения. Няма игрални площадки, детски стаи, където всичко е безопасно и обмислено. Пълзейки, бебето усвоява пространството, бързо се научава да усеща риска и заобикаля остри ъгли. Африканските деца се чувстват чудесно в пространството. Едно малко дете може да ходи по ръба на скала или близо до водите на кипяща река и никой няма да тича да го спасява, знаейки, че няма да падне. От ранна възраст то е формирало свобода, хармония с природата, самоувереност и отговорност.

Каква е разликата във възпитанието
Стилът на възпитание на други континенти е коренно различен от африканския. Европейската или американската майка е убедена, че бебето навсякъде е в опасност. Тя контролира всеки негов ход и стъпка, страхувайки се, че то може да навреди на себе си. Чува се само „не върви, ще паднеш“, „не пипай, ще се порежеш“, „не го вземаш, ще го счупиш“. В резултат на това бебето от ранна детска възраст свиква с идеята, че светът е пълен с опасности, не се доверява на своите чувства и желания.

Психологически, африканското бебе не чувства своята изключителност и изолация от света на възрастните. То не очаква Дядо Коледа да пристигне с подаръци на Нова година, като ще превози тонове товари със самолет или кола. То живее в трудни условия на живот и е естествено от двегодишна възраст активно да помага на майка си у дома или на работа. Всичко се случва по различен начин в света на европейците. Тук децата съществуват отделно и родителите правят всичко възможно да запазят приказката за тях и да удължат щастливата им възраст. Едва в училищните години детето започва да изпълнява минимални домакински задължения, докато африканските бебета от две години мият собствените си чинии, почистват къщата, грижат се за себе си и оказват реална помощ на майката.

По тази причина африканските деца не са капризни, не плачат, не се чувстват безполезни. От ранна възраст те участват в работата и смятат, че са пълноправни членове на обществото за възрастни. Те са много по-независими от европейските деца, както във физически, така и в психологически смисъл.

Има негативни аспекти на такова образование. Африканското дете всъщност живее в свят на всепозволеност и свобода, поради което дисциплината в много училища като такава липсва. Образованието е задължително, но обикновено никой не следи посещаемостта или представянето: нито учители, нито родители. В детските градини децата не свикват да редят, правят каквото си искат и се движат без ограничения. Дори в града много деца ходят боси, тъй като обувките им изглеждат неудобни и тесни.

Детето е много близко с майката само в ранна детска възраст. Когато стане по-възрастно и по-независимо, всички роднини се занимават с неговото възпитание. Дори ако бебето не винаги се подчинява, то се научава да общува с различни хора и често трябва да се адаптира към тях. Научава се да използва различно поведение, което го прави по-гъвкаво като възрастен.

Възпитанието на пола също има значение. С децата до 5-7 години се занимават предимно жените. Но след това има ясно разделение: майките учат дъщерите, а бащите учат синове. Момичетата започват да вършат домакинска работа и да поемат женските отговорности. Тя е ориентирана към факта, че основното е семейството, те се подготвят да бъдат съпруга и майка. Момчетата се научават да защитават себе си и своето племе, да се стараят, да получават всичко необходимо, да изпълняват силови упражнения – това се прави само от мъжете.

Африканското образование е необичайно от европейска гледна точка. Въпреки факта, че е възникнало от необходимост, поради трудния живот и традиционния начин на живот на местните народи, то има своите очевидни предимства.

Вижте още:Това е една от най-големите грешки при възпитанието на детеВъзпитанието на дете не е лесна работа, особено когато става въпрос за първо дете в семейството. Тог…Feb 15 2020vsyakajena.comШантави правила за възпитание на дететоЗа всеки един родител е важно да отгледа детето си като достоен човек, който има изградена ценностна…Apr 1 2019vsyakajena.com