Направих английски хляб и всички гости си облизаха пръстите

0
400
английски хляб

Хлябът е основен продукт в западните култури. Той е въглехидрат, който е необходим на човешкото тяло и е евтин продукт, на фона на останалите. В българската традиция една трапеза просто не е завършена без домашна питка или някакъв вид хляб. Разбира се, в днешно време има най-различни видове от този продукт и е много лесно да се сдобием с по-здравословен вариант на класиката. Освен това винаги е добра идея да се запознаем с чуждите рецепти за ястия, които са ни познати, защото това ни дава възможност да разнообразим менюто си и да изненадаме семейството, близките или приятелите си.

Затова и днес ви представяме една рецепта за английски хляб, която е много лесна и приятна и ще впечатли всеки, който я опита. И така, продуктите, които са ни необходими, за да си го приготвим, са: 300 грама брашно, 180 милилитра вода, 10 милилитра зехтин, 10 грама сол, 100 грама пълнозърнесто брашно, 90 милилитра вода, 2 грама суха хлебна мая. Сега преминаваме към приготвянето на нашия английски хляб.Хлябът: приятел или враг на фигурата ни?Хлябът е една от объркващите теми, когато говорим за здравословно хранене. Увеличеното съдържание на…Mar 25 2019vsyakajena.com

Трябва да се отбележи, че би трябвало да получим лепкаво тесто, но това не бива да ни плаши или да добавяме още брашно. И така, първата стъпка е да смесим 90-те милилитра вода с пълнозърнестото брашно и маята. Замесваме тесто от тях, след което го слагаме в пластмасова купа и го покриваме с фолио. Оставяме да втасва за 12 до 18 часа. Когато това време мине, добавяме към тестото останалото количество вода и брашно, както и зехтина и солта. Отново замесваме с ръце, докато получим лепкаво тесто.

Ако ни се струва твърде лепкаво можем да добавим малко брашно, но не бива да прекаляваме. След това взимаме един съд и слагаме малко мазнина, след което слагаме тестото в него и го оставяме да втаса за още час, като го покриваме с кърпа. Когато тестото втаса го вадим и от него оформяме малки хлебчета, които слагаме в набрашнена тава. След това оставяме още веднъж да втаса за 44-45 минути, отново покрито. Междувременно загряваме фурната на 250 градуса. Правим леки разрези отгоре на хлебчетата и ги слагаме във фурната за половин час. Добър апетит!
Яна ВОЙНОВАНаправих този домашен кръгъл хляб и впечатлих дори свекърватаХлябът е продукт, който е задължителен за всяка трапеза. Неслучайно има поговорка, която гласи, че г…Feb 2 2019vsyakajena.com