Ето защо завистта може да е полезна в офиса

0
411
завистта

Работата е едно от задълженията в живота ни, които понякога не са никак приятни, но пък за сметка на това са неизбежни. Така е устроен света, че за да водим едно нормално съществуване, трябва да бъдем финансово осигурени и начинът да постигнем това е чрез работа. За да бъде работата ни ефективна и дори приятна обаче, е много важно каква точно е обстановката в офиса. Често заради някои колеги, например, цялото ни настроение може да се съсипе и да нямаме желание за нищо, свързано с професията ни. Когато ситуацията в офиса е напрегната или дори враждебна, работата няма как да върви и това се отразява зле както на целия екип, така и персонално на работещите, защото те стават напрегнати и неефективни.

Завистта е едно от нещата, които могат да доведат до именно такава токсична обстановка в офиса, поне такова е всеобщото мнение. Оказва се обаче, че може би не е точно така и днес ще ви представим 3 причини, поради които завистта може да бъде дори полезна в една работна среда. Д-р Марсдън е организационен психолог и той твърди, че всеки човек има основна нужда да се чувства сигурен на работното си място.Ето как да сме стилни в работата тази годинаВсички си признаваме, че понякога се обличаме скучно и по правилата по една или друг причина. Ако об…Mar 13 2019vsyakajena.com

А когато той види, че някой друг на същата позиция получава по-специално отношение например, това съвсем логично буди завист, защото нарушава тази сигурност. Ето обаче защо не бива да се чувстваме виновни за това усещане.

1. Цели
Когато изпитваме завист, това може да ни помогне да разберем какви точно са целите ни много по-лесно. Когато например видим, че някой друг получава повишение и изпитаме това чувство, ни става ясно, че това е една от нашите собствени цели и съответно можем по-лесно да разберем как да постигнем това, което наистина желаем.

2. Успех
Друг плюс на усещането за завист е фактът, че то може да се превърне в мотивация. Когато видим, че друг успява, ние се амбицираме, за да постигнем същото или дори по-добри резултати от него и така без да се усетим, започваме да полагаме повече усилия и да работим по-съвестно и качествено, докато постигнем успехите, които искаме.

3. Себеоценка
Когато се сравним с някой друг, защото изпитваме завист, е много по-лесно да откроим кои са личните ни качества и в същото време да видим грешките, които допускаме. Така, когато можем по-обективно да се погледнем отстрани разбираме какво трябва да направим, за да можем да променим ситуацията, в която сме и да я обърнем в наша полза.
5 неща, за които да не се страхувате да преговаряте на работаПървото впечатление е много важно за всеки вид общуване, но когато става въпрос за работа е от ключо…Jan 25 2019vsyakajena.com