Ако имаме здрав сън, ще имаме и здраво тяло: Правете тези 7 неща преди лягане, за да сте в добра форма

0
307

В края на уморителен работен ден обикновено нямаме търпение да се доберем до леглото. За съжаление обаче, качественият сън невинаги е налице, когато ни се иска. Изчислено е например, че 25% от американците не спят достатъчно, или поне през 50% от времето, съобщават от edna.bg. Непълноценният сън или недостигът на часове в покой през нощта се отразява цялостно на организма, затова е необходимо да спазваме набор от навици, ако искаме да се радваме на добър тонус. Наспиването не само ни подготвя да се изправим пред предизвикателствата на утрешния ден, но също да намалим стреса и укрепим имунната си система. Сигурни сме, че и ти искаш здрав сън, затова разгледай в галерията как да си го набавиш, започвайки още преди самото лягане.
1. Осигурявай разстояние от 2-3 ч. между вечерята и лягането. Когато си лягаш с пълен корем, гравитацията няма как да избута съдържанието на стомаха в правилната посока, както след останалите ядения през деня. В резултат на това приетото съдържание може да се върне обратно по хранопровода и дори устата, предизвиквайки симптоми на киселини, хронична кашлица и запушен нос.
2. Поеми си дълбоко дъх преди лягане – специалистите го препоръчват за стимулиране на блуждаещия нерв, който помага да се активират части от нервната система, понижаващи стреса в тялото ни.Ако това е любимата ви поза за спане, то ще ви се случи истинско чудоВсички ние си имаме любими пози за спане. Някои от нас предпочитат да спят по корем, други – по гръб…Jan 8 2018vsyakajena.com

3. Не оставяй телефона до леглото си, макар и в самолетен режим – най-добре е през нощта да го държиш извън стаята. Щом е наблизо, е по-лесно е да се присегнеш, за да го използваш през нощта, когато ти не можеш да се унесеш. Освен това, прекарването на време пред телефона преди да заспиш се отразява и на качеството на съня.
4. Дори малкото количество светлина, която прониква в спалнята, ни кара да се будим, когато организмът ни всъщност не е готов за това. Затова изключвай нощната си лампа и използвай затъмняващи щори, ако през прозореца ти влизат нежелани светлини.
5. Сънят е и времето, когато кожата ти има възможност да си почине и възстанови. Затова е важно да измиваш лицето си от грима, слънцезащитния крем, потта и останалите козметични продукти, които могат да допринесат за увреждане на тъканите в дермата.
6. При използването на аларма за събуждане обаче, прекъсваме REM съня, причинявайки си стрес и лошо начало на деня вместо да го започнем спокойно. Събуждането по естествен път е по-здравословно, защото позволява на тялото и мозъкът да свършат работата си преди да се втурнем в ежедневието.
7. Ако си сред тези, които приемат добавки за по-добър сън, може би си мислиш, че когато става дума за естествени като мелатонина например, не пречи да ги взимаш в по-големи количества. Все още обаче не е научно доказано какви дози от мелатонина и по кое време е препоръчително да се пият, за да достигнат те правилната част на мозъка и следователно да бъдат по-ефективни. Затова колкото и лесен да е приемът на добавки преди сън, това не е най-добрата идея.Учените са категорични: Спазвайте тези 5 правила, за да си починете качественоПо света вече съществуват студия и дори фитнес салони, които предлагат следобедна дрямка. Така че, н…Aug 26 2018vsyakajena.com