8 родителски грешки при детското хранене

0
516
детското хранене

Да бъдеш родител е едно от най-невероятните усещания за всеки човек. В същото време това е период от живота на човек, особено когато става въпрос за първо дете, когато има много притеснение, неизвестни и тревоги. Затова днес ви представяме 8 родителски грешки при детското хранене, които могат да ни попречат да се насладим на този период от живота ни.

Всеки родител иска най-доброто за детето си, пишат от iwoman.bg. Уви, от край време по нашите географски ширини за здраво детенце се възприема това с бузки и голям апетит, независимо към какво. Истината е обаче, че много майки предприемат грешен подход към детското хранене, разбира се, съвсем несъзнателно. Ето кои са най-често срещаните грешки.

1. Подкупвате с десерт
Това е стратегия, която много родители използват. Храната никога не трябва да се използва като награда, тъй като това създава представа за „добрите“ и „лошите“ храни в съзнанието на децата, съответно супата се възприема като наказание, но пък след нея идва вафлата, която е награда.

2. Твърде голям натиск за хранене
Проучванията показват, че ако карате детето да яде прекалено настоятелно, това може да доведе до тревожност и отрицателно отношение към храните, които сте искали да изяде.

3. Забранявате всички изкушения
Родителите често правят това, защото знаят, че децата им просто не могат да се контролират и вероятно ще преядат със захар. Изследванията обаче показват, че това често води до нездравословни навици извън дома. Най-добрият подход е да имате здравословни алтернативи, които да са лесно достъпни.

4. Сервирате „скучни” зеленчуци
Да, всяко дете трябва да яде зеленчуци, но да си признаем задушените и безсолни броколи определено не са ни любими и на нас. Вместо това, пробвайте да запечете зеленчуците с малко масло, повече подправки и кашкавал за финал.

5. Слагате етикет „злоядо дете”
Като родител е важно никога да не се обезкуражавате! Това включва непрекъснато предлагане на нови храни. Децата минават през много периоди, а този с неяденето може да продължи наистина адски дълго.

6. Давате твърде големи порции
Важно е да запомните, че детският стомах е много по-малък от вашия, така че не прекалявайте с порциите. Дете до 5-6 години трябва да похапва средно 200-300 грама на хранене и то не на всяка цена.

7. Не включвате детето в процеса на готвене
Според нутриционистите е важно да направите децата си част от целия процес на хранене – от закупуването на съставките до създаването на цялото ястие. По този начин децата са по-склонни да хапват и да експериментират.

8. Не позволявате игра с храната
Това може да изглежда странно, защото играта с храна е нещо, което всички родители мразят. Но е факт, че децата са по-склонни да се наслаждават на храни, с които някога им е било позволено да играят или поне да цапат.

Вижте още:4 златни родителски правилаДа бъдеш родител е едно от най-невероятните усещания за всеки човек. В същото време това е период от…May 7 2020vsyakajena.com7 признака, че сте добри родители, дори да се съмняватеВсеки човек, който има деца знае, че възпитаването им невинаги е лесно. Днес ще ви представим 7 приз…Mar 19 2020vsyakajena.com