7 признака, че сте добри родители, дори да се съмнявате

0
180
добри родители

Всеки човек, който има деца знае, че възпитаването им невинаги е лесно. Днес ще ви представим 7 признака, че сте добри родители, дори да се съмнявате в това, защото понякога без да се усетим сами се подценяваме, а не бива.

Всеки иска да бъде перфектният родител за своето дете. Някои от нас възпитават в строгост, други пък точно по обратния начин, но всеки прави всичко, което може, пишат от dama.bg. Независимо от това, в преследването на правилните критерии за съвършенство, често забравяме какво е наистина важно за щастието на детето ни. Представяме ви 7 важни правила за отглеждане на деца, които най-вероятно правите, без да осъзнавате.

Споделя своите проблеми и тревоги
Прекрасно е, когато детето ви гордо разкаже за своите успехи. Но много по-важно е да не се страхува да ви разкаже за проблемите си. Желанието за споделяне на неуспеха е естествена човешка потребност. Детето трябва да разбере, че в живота има различни ситуации и няма нищо срамно в грешките и тъгата.

Не му се карате за оценки
Ако детето ви получи лоша оценка, не трябва да се страхува, че може да разберете. Уплашените деца често крият бележника си, а понякога не искат да се приберат вкъщи, защото там ще бъдат наказани. Добрите родители обясняват на детето си, че работата в училище е важна, но знанието, а не оценяването е много по-важно.

Уважавате личното му пространство
Много родители смятат, че детето им трябва да почука на вратата на спалнята им, а те самите не го правят. Семейните правила трябва да бъдат еднакви за всички. Уважавайте личното пространство на детето си и то ще ви отговори същото.

Не критикувате поведението му
Добрите родители не критикуват детето си. Не бива да го наричате „глупаов“, „дебело“ или „мързеливо“. Подобни епитети пораждат комплекси, от които е трудно да се отърват дори в зряла възраст. Опитайте се да подбирате думите си и да казвате от какви конкретни действия сте недоволни.

Признавате грешките си и искате прошка
Всеки прави грешки. Въпреки това повечето родители забравят, че трябва не само да научат детето си да иска прошка, но и да покажат как се прави. Ако разберете, че сте се викали напразно или сте направили нещо, което не си струва, се извинете на детето си.

Доверявате се на детето си
Често срещана ситуация е майката да присъства на родителските срещи, където класният ръководител критикува поведението на детето. Не разбирайки подробно проблема, лошият родител се връща у дома и вдига скандал. Преди това, попитайте детето си и за неговата гледна точка. Може то изобщо да не е виновно.

Не налагате интересите си
Детето трябва да прави каквото на него му харесва, а не каквото вие искате. Чудесно е, ако таткото е играл футбол в детството си, а синът му също обича този спорт. Но е възможно това да не е така. Не насилвайте детето си да прави нещо, което не иска.

Вижте още:Ясно е кой родител предава интелекта на дететоКои са най-добрите родители според зодиятаЗодията на всеки от нас притежава някои особености, които важат за по-голямата част от представители…Mar 18 2020vsyakajena.com

loading...