6 родителски грешки, които се отразяват на децата, когато пораснат

0
355
грешки

Родителството е сфера от живота, по която много се е изписало и има изключително голям избор от книги и съвети, които биха могли да помогнат да младите родители да се справят по-лесно. Истината е обаче, че когато детето се роди, повечето от тези съвети остават на заден план, защото всяка ситуация е различна и често родителят трябва да реагира бързо, без да има време да помисли или да се сети за съветите, които е получил. Съвсем нормално е в този процес да се случват грешки. Проблемът се появява тогава, когато родителите не ги поправят, защото има грешки, които се отразяват дълбоко на детето и могат да му повлияят и в зрелия му живот. Именно за 6 такива грешки ще си поговорим днес.
1. Показване на любов
Много е важно родителите да умеят често и редовно да показват обичта си към детето си. Когато едно дете живее в люяща и уютна обстановка, то се развива нормално и се стимулира нормалното му емоционално състояние. И обратното, когато едно дете е лишено от демонстрации на любов, то се затваря в себе си, става нещастно и по-трудно се научава да изпитва емпатия.
2. Контрол
Съвсем реда на нещата е родителите да се страхуват за детето си и да се опитват да ограничат вредните влияния върху него. Проблемът е, че когато на едно дете всичко му е забранено и постоянно се чувства контролирано, това постига обратния ефект – то започва да лъже, да се крие и да прави всичко онова, което му е забранено. Така може да се стигне дори до трагедии, затова родителите трябва да намерят баланс между контрола и възпитаването на самостоятелност в детето си. Ето кои са 6-те грешки, за които родителите съжаляватДа бъдеш родител е удоволствие и отговорност едновременно. Разбира се, това е момент в живота на хор…Jan 25 2019vsyakajena.com

3. Собствени решения
Много е важно за живота на детето то да се научи навреме да взима собствени решения. Това не само го кара да се чувства зачитано от родителите си, но и го кара да осъзнава, че действията му имат последствия и няма как това, което прави да остане безнаказано. Така в по-късен етап на живота му, ще му бъде много по-лесно, но ако родителите не го оставят да взима никакви решения, то това му пречи изключително много.
4. Караници
Във всяка връзка има трудности и напрежение. Нормално е възрастните да имат спорове и караници, но не е добре те да са постоянни и да се случват пред децата. Това разрушава спокойствието им и може да ги травмира. Да виждат такова вербално насилие, кара децата да придобиват изкривена представа за любовта и дори може да събуди страх от обвързване.
5. Дресиране
Самата дума „дресиране“ звучи зле, когато става дума за деца. Много родители обучават детето си да не им се пречка. Това обаче е много грешен подход, защото детето постепенно се затваря в себе си, само и само да не пречи и постепенно губи социалните си умения, които ще са му необходими вбъдеще.
6. Отношения с бащата
Бащата е важна фигура в живота на всяко дете, независимо от пола му. Ако един баща е твърде зает за детето си, не му обръща внимание, не го изслушва, не зачита мнението му или се държи пренебрежително, това оставя следа в съзнанието на детето. То се изпълва със съмнения и става несигурно, което му се отразява пряко в общуването с други хора, когато порасне.
Яна ВОЙНОВА5 остарели бабини съвети, които съвременните родители трябва да спрат да следватКогато става въпрос за отглеждане на деца, бабите са хората, които ни помагат изключително много. Те…Jan 6 2019vsyakajena.com