10-те принципа за възпитание на детето

0
703
възпитание на детето

Днес ще ви представим кои са 10-те принципа за възпитание на детето. Разбира се, когато става въпрос за възпитание, то трябва да бъде съобразено с конкретния случай и виждания и на родителите, но има някои принципи, към които ако се придържаме, със сигурност няма да сбъркаме.

Я̀нуш Ко̀рчак (22 юли 1878 – 6 август 1942) е полски лекар педиатър, писател и педагог от еврейски произход; един от първите, работил в областта на детското развитие и психология и педагогическа диагностика, предават от obekti.bg.

Още като младеж се интересува от въпроси, свързани с възпитанието на децата, повлиян е от идеите и опита на „новото възпитание“. Той твърди, че мястото на детето е сред връстниците му, а не у дома. Стремежът му е децата да се отърсят от ранните си навици и бебешки възгледи и да подлежат на социализация, като по този начин се подготвят за зрелия живот. Опитва се да осигури на децата безгрижно, но не и лишено от задължения детство. Смята, че детето трябва само́ да разбере и емоционално да преживее определени ситуации, да ги изпита, само да си извлече изводи и евентуално да предотврати вероятните последици. (по Уикипедия)

„Няма деца – има само хора“, пише Корчак.

Ето и десетте принципа за възпитание на детето, които той изповядва, и посланията, които отправя към родителя:

1. Не очаквай твоето дете да бъде човекът, който си ти, или този, който искаш да бъде. Помогни му да стане себе си, а не твое подобие! Детето е самостоятелно и отделно човешко същество.

2. Не търси от детето отплата за това, което си направил за него. Ти си му дал живот! Как може да ти се отблагодари за това?! То ще даде живот на друг човек, той – на трети и т.н. Това е необратимият закона на благодарността.

3. Не използвай детето си като отдушник за своите обиди, за да не горчи хлябът ти на старини. Знай, че каквото посееш, това ще пожънеш.

4. Не гледай на проблемите му отвисоко. Животът на всеки е даден според силите му и бъди сигурен – на него също му е тежко не по-малко, отколкото на теб. Може би и повече, тъй като му липсва опит.

5. Не го унижавай!

6. Не забравяй, че най-важните срещи в живота на човек са с неговите деца. Обръщай им особено внимание, защото няма как да знаеш кого точно ще срещнеш в детето.

7. Не се тревожи, ако чувстваш, че не си успял да направиш нещо за своето дете. Просто помни – направил си достатъчно, ако си направил всичко възможно.

8. Детето не е тиранин, който ще обсеби целия ти живот, не е и само създание от плът и кръв. То е скъпоценна чаша, която Животът ти повелява да пазиш и да разпалваш в нея творческия огън. Детето е „душа“, дадена ти за съхранение. То не е твое притежание!

9. Обичай чуждото дете. Никога не причинявай на чуждото дете това, което не би желал да причинят на твоето!

10. Обичай своето дете такова, каквото е – неталантливо, неуспешно, обичай го и когато е пораснало. Общувай с него, радвай се, защото детето – това е празник, който все още е с теб!

Вижте още:Ще се изумите от възпитанието на децата в АфрикаКогато става въпрос за децата в Африка, обикновено първо се сещаме за всички проблеми, с които те се…May 12 2020vsyakajena.comТова е една от най-големите грешки при възпитанието на детеВъзпитанието на дете не е лесна работа, особено когато става въпрос за първо дете в семейството. Тог…Feb 15 2020vsyakajena.com