Учените отсякоха: Приказливите родители имат по-умни деца

0
474
родители

Всеки един от нас иска най-доброто за детето си. Когато станем родители не само цялото ни ежедневие се променя, но и поведението ни. В един момент се оказва, че мислим винаги първо за детето си, в което, разбира се, няма нищо лошо. Но много родители се захласват по децата си и не успяват да бъдат докрай обективни. Често се вижда феномена, при който каквото и да направи детето, родителите сляпо го защитават и смятат, че то е най-доброто, независимо от всичко. За съжаление, понякога ситуацията не е такава, но е в природата на родителя на първо място да защити детето си, без да се замисли.

Едно от нещата, които всеки родител иска за децата си е те да бъдат интелигентни, за да могат да успеят в живота си. Неслучайно хората са казали, че инвестирането в образованието е особено важно. Оказва се обаче, че има и друг, по-лесен и далеч по-евтин начин да увеличим интелектуалния капацитет на детето си и то без особени усилия. Британски учени са провели едно много интересно изследване, именно по тази тема.5 неща, които отличават родителите на успешни децаДа бъдеш родител е едно от нещата, за които човек не може съвсем да се подготви, дори и да изчете вс…Apr 19 2019vsyakajena.com

Изследването се е провело в Йорк и в него са се включили 107 семейства. Всички семейства са се състояли от родителите и техните деца, на възраст между 2 и 4 години. В рамките на 3 дни учените са слушали семейното общуване в домашни условия. Родителите трябвало да вършат определени дейности с децата си като рисуване, копиране на различни изображения и други подобни упражнения, с цел да се проверят умствените умения на детето. Резултатите от проучването били повече от любопитни. Оказало се, че при семействата, в които родителите използвали повече разговори с разнообразни думи, резултатите на децата били по-добри.

Установило се, че когато едно дете от ранна възраст слуша разговори между родителите си, които са на разнообразни теми и са качествени, то подобрява когнитивните си способности и като цяло мозъкът им се развива по-бързо и по-добре. Причината е, че когато са малки, децата копират поведението на родителите си и когато те растат в една бъбрива среда, в която разговорите са най-различни и се използва по-богат речник, те свикват да разсъждават по-задълбочено още от съвсем малки. Освен това тези думи и разговори провокират любопитството на децата и те научават значението им много по-бързо и лесно, което увеличава интелектуалния им багаж.
Яна ВОЙНОВА6 родителски грешки, които се отразяват на децата, когато пораснатРодителството е сфера от живота, по която много се е изписало и има изключително голям избор от книг…Mar 6 2019vsyakajena.com