Тайните на източното възпитание: Или как да отгледаме талантливо и интелигентно дете

0
542

Азиатските страни като Китай, Япония и Корея са на първо място в класациите за образование според оценките на PISA. 15-годишните ученици от Изтока често показват по-добро представяне по математика, четене и науки, отколкото връстниците си по света. Отглеждането на талантливо и успешно дете, което уважава възрастните, тяхната култура и е с богати общи познания е основната цел в източните страни. Но как се постига това? В азиатските държави има определени уникални правила, които се следват от много десетилетия и днес ще ти разкажем малко повече за тях:
1. Образованието не е най-важното нещо
Това вярване се отнася само за първите 2 години. В този период емоциите са много важни, затова децата са заобиколени от любов и грижа. Физическият контакт е също от голямо значение – родителите често носят децата си дори когато това не е необходимо. Няма го вярването, че преди определена възраст децата не разбират нищо. Въпреки че не могат да отговорят, започват да получават и анализират информация много преди да са родени. Ето защо родителите се опитват да бъдат добър пример дори когато детето им е много малко.Психолозите са категорични: Ето кога говори гневът у нас и каква е причината за товаЗдравей! Аз съм твоят гняв. Идвам днес при теб и ти говоря с непривични за мен интонация, сила на гл…Aug 6 2018vsyakajena.com

2. Ценят личния опит
За разлика от западната образователна система, на Изток родителите се въздържат от забрани. Ако детето прави нещо опасно или лошо, те просто се опитват да насочат вниманието му към нещо друго, защото смятат, че забраните могат да спрат интереса на наследника им да изследва нови неща. Детето ще бъде информирано за опасността и защо някои неща трябва да се избягват, но никой няма да му забрани нищо. Така в бъдеще тези деца имат по-творчески начин на мислене, ще могат да вземат правилни решения и да уважават възрастните.
3. Личните интереси не са важни
Например, западните родители биха казали: „Не се наранявай”, а тези на Изток: „Не наранявай другите”. Преди да навършат 3-годишна възраст, децата се научават да уважават дори и животните, да търсят истината, да се контролират и да се грижат за природата. Малчуганите се отглеждат по такъв начин, че да могат да живеят с други хора, да им помагат и да вземат предвид интересите си. Японците смятат, че този подход е много важен за развитието на хармонично общество. Ето защо децата се учат да участват в „екипа”.
4. От малки имат учебни класове
След като децата са научени на основите на добрите нрави, започва тяхното развитие. Смята се за напълно нормално едно 3-годишно дете да има натоварен ден. Хлапетата могат да имат часове по английски език, математика, рисуване, актьорско майсторство и пеене едновременно. Благодарение на тази система всички те до 4-годишна възраст могат да свирят поне на един музикален инструмент и познават основите на математиката и граматиката. На 5 години са готови да тръгнат на училище. Безгрижното детство свършва и продължават напред, за да се научават да бъдат дисциплинирани.

5. Ходят сами на училище
В Япония и Корея 6-годишните деца ходят на училище сами. Докато това се случи, обикновено могат да броят, да пишат и да четат по-лесни и разбираеми книги. В азиатските страни се вярва, че преподаването в ранна възраст развива фронталния лоб на мозъка и творческите способности на децата.
6. Избират сами бъдещата си професия
На около 12-16 годишна възраст едно дете се счита за зряло. То може да взема собствени решения и да е отговорно за тях. За разлика от децата на Запад в Япония не ги притискат да изберат професия, ако не са готови за това. Семейните връзки са много важни. Едно хлапе може да живее със семейството си толкова дълго, колкото му е нужно. Но често, до 14-годишна възраст вече знае какво иска да стане и може да живее само. Тази система съществува от стотици години и позволява на родителите да отглеждат умни и талантливи деца, които зачитат традициите и работят добре в екип. Най-важното правило на източната система е обяснението на родителските решения, както и любовта и грижата.
Източник: dama.bgЕто кои са навиците, които сплотяват най-добре връзката родител-детеДецата са свързани с родителите си генетически, нали затова с гордост те ги наричат свои наследници!…Jul 27 2018vsyakajena.com