С тези 5 метода ще възпитаме детето си добре без викове и шамари. Ето какво трябва да направим

0
386

Психолозите твърдят, че боят и другите форми на наказание не помагат на децата да променят поведението си към по-добро. Освен това, подобна практика може да ги направи още по-лоши. Голяма част от специалистите смятат, че физическите наказания се отразяват крайно негативно върху развитието на детето. Можете да накарате наследника си да се държи добре и без да му крещите и да вкарвате шамарената фабрика в действие. Ето 5 начина, с които да си помогнете:
1. Бъдете близки
Ако искате децата ви да станат по-активни, опитайте да промените отношението си към тях, а не да променяте тях. Лошото поведение ви кара да се чувствате лоша майка, а детето ви може да си помисли, че не е способно да направи нищо по правилния начин. Опитайте се да поправите ситуацията, като направите заедно нещо ефективно и вдъхновяващо. Създавайте по-силни емоции и не забравяйте всеки ден да хвалите малката си принцеса или невръстния си рицар.
2. Успокойте се
Да, това може да бъде наистина много сложно, но всички сме изпадали в подобна ситуация. Казвате на детето си, че е време да си ляга, а то започва да крещи, че няма да отиде в леглото. В подобна ситуация не можете да направите нищо друго, освен да започнете да крещите. С това няма да постигнете нищо, защото борбата и сътрудничеството не вървят ръка за ръка. Крясъците само ще накара детето ви да се ядоса повече и да продължи да се съпротивлява с още по-голяма сила. Затова сте длъжна да започнете да се контролирате. Покажете на детето си как да се справя с емоциите. Това, от своя страна, ще го научи да контролира поведението си.4 въпроса, които трябва да задавате на детето си всеки ден, за да имате здрава връзка с негоМного често в ежедневната суета, улисани в грижи и ангажименти, просто следваме училищните програми,…Jul 16 2018vsyakajena.com

3. Поставете ясни граници
Някои деца си мислят, че могат да правят каквото си пожелаят, и да получават всичко, което им харесва. Много е важно веднъж завинаги да установите ясни правила. Когато очаквате определено поведение от децата си, трябва да им кажете защо го искате. Ако наследникът ви разбере, че има важни причини, заради които да спазва правилата ви, той ще ги спазва по-внимателно.
4. Фокусирайте се върху съпричастността
Всички хора имат чувства и емоции, но малките деца не винаги разбират този факт. Задачата ви е да го научите да преживява нещата. Намерете правилните думи, с които да го направите, защото да обясниш на едно хлапе какво е съчувствие, е много сложна задача. Не спирайте да питате детето си какво чувства и му обръщайте внимание на чуждите емоции.
5. Използвайте „Аз“ форма
Децата много бързо се научават да реагират на безкрайните забрани, които идват от страна на родителите, и на думичката „не“. Ако вашите „команди“ не дават резултат, просто трябва да ги преформулирате. Използвайте „Аз“ формата, за да се съсредоточите върху емоциите и детето ви ще започне да вижда връзката между действията си и вашите реакции. Например: Аз чувствам … (разочарование), когато … (забравяш да си научиш уроците). Бих искала … (да се подготвяш за училище, без непрекъснато да ти напомням). Тези 5 прости начина ще ви помогнат да изградите правилни отношения с детето си, без да се налага да прибягвате до наказания. Опитайте ги още днес! И не забравяйте после да споделите тази полезна информация и с други родители.
Източник: jenata.blitz.bgВижте как да действате, ако детето ви си гризе ноктите – лесно и ефективно решениеВсеки проблем има решение, този – също.
Забелязвате, че детето ви е започнало да си гризе ноктите – …
Jul 14 2018vsyakajena.com