Споделена истина за живота: Децата просто искат да ги чуем

0
154

Често можем да чуем: „Детето е скъпо удоволствие!“, „Децата станаха бреме!“. Е, какво да отговориш на това? Децата не само нямат вина, но и са ощетени, че днес, вместо в свят на игри и приказки, растат в свят на интериори и кредити. Днес те имат самотно детство, защото възрастните са заети с работа, а основната им „бавачка“ са телевизорът и компютърът. Всъщност какво им трябва на децата? Любов, внимание и грижа, предават от iwoman.bg. А всичко това е абсолютно безплатно! Вижте няколко ценни напътствия от известния руски психолог Олга Маховска, които ще ви помогнат да бъдете перфектни родители:

Както и да се държи детето, оценявайте неговите действия, вместо да му лепвате етикети и да му понижавате самооценката.

Не забравяйте, че етикетите, които поставяте на децата си, са невидими шапки с надписи, които те носят много дълго на главите си. За някои те са корона. За други – маска. За трети – клеймо.

Формирайте в детето още в най-ранна възраст познавателен интерес към света.
Създавайте му нагласа за успех. По-важно е да го хвалите за старанията и успехите, отколкото да се фокусирате върху грешките и да му се карате за тях.

Родителят трябва да бъде адвокат на детето и партньор на педагога.
Ако не сте в състояние да помогнете на детето си, поне не подрязвайте крилата му!Топ учени отсякоха какво децата трябва да правят по-малко от 2 часа дневно, за да не увредят мозъка сиНово проучване е установило, че гледането на телевизия или взирането в телефона повече от 2 часа на …Sep 28 2018vsyakajena.com

Не използвайте детето си като като отдушник или рамо, на което да поплачете. Това му създава огромен комплекс за вина – че разрушава живота на най-близкия си човек и пречи на щастието му. Това е прекомерен товар за него!

Не харчете за детето повече, отколкото е необходимо, защото е възможно после да решите, че то е виновно за житейските ви несгоди.

Не сравнявайте детето си нито със съседските деца, нито с родните братя и сестри. Като унижаваме, недооценяваме или поставяме своите деца наравно с другите, ние ги хвърляме в бездната на песимизма.

Когато оценявате външността на момиче, помнете, че в този момент то очаква да чуе най-важните думи в живота си. За него е важно да бъде не просто „красиво момиченце“, а „най-красивото“!

Не се отнасяйте снизходително или с насмешка към детската ревност! Не забравяйте, че най-сериозната психологическа травма, която може да предопредели по фатален начин живота на детето, е травмата на отхвърлянето.

Пoмнете, че децата никога нищо не правят на инат. Просто искат да ги чуем. А детската агресия е отчаян вик, последен опит на детето да поиска от родителите си любов.

Когато нямате контакт с детето и то реагира на вашите призиви неадекватно, проблемът е преди всичко ваш.

С постъпките си децата искат да ни накарат да чуем техния единствен важен въпрос: „Обичаш ли ме?“. Или отчаяното: „Обича ли ме някой?“.

Научете детето да обяснява какво предизвиква у него твърде силни емоции. А вие се научете да го изслушвате.

Обсъждането на всеки един проблем с детето сваля напрежението около него. За да не се страхува то от бъдещето, фантазирайте заедно с него.

Любовта към децата е готовността ни да ги разбираме и да им помагаме.

По това как се отнасяме към интересите и чувствата на децата, те съдят дали и колко ги обичаме.

Противоестествено е да искаш от дете с буен темперамент да седи неподвижно в ъгъла, да не разговаря на висок глас и да не се смее. Повече трябва да се притеснявате, ако детето ви е неподвижно и слабоактивно и не издава нито звук.

Следете за емоционалния фон в семейството. Прекомерната нервност и напрежение в отношенията между възрастните влияят и на детето.

Не се вманиачвайте на тема „ранно развитие“. Това е психологически натиск, който не е по силите на децата.

Със своите екстравагантни постъпки децата се опитват да напомнят за себе си, да се доближат до възрастните. Те очакват любов, разбиране и признание.

В личността на детето се проявяват тъмните страни от личността на родителя.

Недостигът на любов и детската самота изтласкват децата в студеното компютърно пространство. Те свикват да живеят без човешка топлина – с изкуствените, но силни емоции, които им предлагат игрите.

Отделяйте повече внимание на детето. Не го оставяйте да живее с вещите, не го залъгвайте с обещания за „следващата неделя“. Детето иска да го вземате със себе си, да го галите и прегръщате…

И накрая: не забравяйте, че децата ни обичат повече! И не вярват, че е възможно да не обичаш заради някаква си там дреболия..Майка на 6 деца нажежи мрежата с жилещото си изявление за мъжете и нежеланата бременностПонякога имаме чувство, че човечеството се е върнало със сто години назад, в началото на ХХ век, ког…Sep 27 2018vsyakajena.com

loading...