Куче и дете: 5 златни правила за щастливо съжителство

0
116
куче и дете

Децата, които са израснали в компанията на куче се учат още от малки на споделяне, на отговорност и всеотдайност. Понякога обаче родителите се притесняват за комбинацията куче и дете на едно място. Затова днес ви представяме няколко златни правила за щастливо съжителство между тях у дома.

Кучетата носят много предимства за едно семейство, особено ако в него има деца. За да сте сигурни, че съвместното съществуване е безопасно, както за детето, така и за домашния любимец е добре да се остановят някои правила, пишат от rozali.com. Ето кои са 5-те правила, които ще помогнат да създадете хармонична връзка между детето и кучето:

Връзката между малките деца и кучетата е много деликатна. Ето защо родителите трябва да подходят много внимателно при изграждането й. Те са трябва да бъдат постоянно нащтрек и да наблюдават, слушат и намесват своевременно, когато има нужда от това. За това решихме да споделим с вас златните правила, които трябва да следвате в семейството си, за да се изгради безопасна и щастлива връзка между кучета и деца.

1. Хигиена
Първото правило, разбира се, е поддържането на строга и постоянна хигиена на дома, членовете на семейството и домашните любимци, като се има предвид, че кучето живее както отвън, така и вътре в къщата. Вероятността от заразяване с болести се увеличава, когато става дума за новородени бебета и кучето може да бъде неволно причина за много заболявания. Следователно правилното почистване на повърхностите със специфични продукти и редовното обезпаразитяване на животното са задължителни.

2. Защита
Кучето неизменно е привличано от детето по напълно инстинктивен начин. Някои кучета могат да възприемат присъствието на новодошлия като навлизане в личната им територия и да демонстрират явна ревност. Други може да са твърде „развълнувани“ от тази нова “играчка” и да са опасни за новороденото. И в двата случая трябва да сте много внимателни и да наблюдавате кучето, без да показвате признаци на тревожност или нервност. Необходимостта от защита на детето обаче не трябва да се превръща в източник на стрес за кучето, защото това ще доведе до обратен ефект.

3. Поведение
Ако вашето куче проявява агресия или има тенденция да се отнася с бебето по начин, който е твърде експанзивен, трябва да помислите да се свържете с треньор. Безопасността на детето очевидно е приоритет и ако не можете сами да коригирате негативното поведение на животното, ще трябва да потърсите помощ от професионалист. Освен това, растейки детето ще е склонно да търси все повече и повече контакт с животното: ваша задача е да гарантирате, че връзката се поддържа в границите на взаимно уважение и да научите детето си, че кучето не е играчка.

4. Наблюдение
Научете да наблюдавате реакциите на кучето свързани с детето. Приятелството между кучета и деца трябва да се изгради на базата на причинно-следствена връзка, която трябва да можете да откривате веднага. Забележете какво прави кучето нервно, ако се отдалечи или се приближи спонтанно към детето, какво го дразни или го прави щастлив. Опитайте се да насърчавате съпричастността между детето и кучето, без да форсирате връзката им по никакъв начин.

5. Уважение към личното пространство
Хармоничните взаимоотношения трябва да осигуряват доста строга организация на пространствата, която също ще включва граници, в които да се движите. Когато бебето започне да пълзи или да прави първите си стъпки, то ще е склонно да нахлува в територията на кучето. Поведение, което трябва да се коригира незабавно, особено що се отнася до мястото, където кучето яде или спи, тъй като някои кучета могат да реагират зле на подобни „нашествия“.

Вижте още:11 грешки, които правим като се грижим за кучето сиВсеки от нас, който има домашен любимец знае, че той бързо се превръща в член на семейството. По таз…May 28 2020vsyakajena.comПритча за кученцето учи как да се отнасяме с хоратаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 18 2020vsyakajena.com

loading...