Коя е най-подходящата възраст, в която да започнем да изграждаме у децата домакински навици?

0
311

Всеизвестното твърдение, че в една къща няма място за повече от една домакиня, все повече и повече се подкрепя от голяма част от модерните жени. Докато в миналото свекърва и снаха са живеели в хармония, поделяли са си домакинските задължения и са разпределяли задачите си, днес младите семейства бързат да създадат свое собствено гнездо, в което да си изградят правила и навици по свое собствено предпочитание.
Отначало трудностите се свеждат до това, че всеки един човек е индивидуална личност и има свои представи за всяко едно нещо от света, дори и за най-простите битовизми. Мъжът и жената търсят път един към друг, всеки променя себе си, нагажда се спрямо любимия човек, докато се получи желаното равновесие. Ежедневието навлиза в някакъв определен ритъм, но в един момент щастливото младо семейство се разраства, появява се малко човече, което също е част от това домакинство. В началото, голяма част от стандартните навици започват да се променят – родителите изменят своят начин на живот, съобразяват всяко свое действие и намерение с детето си. Допустимо е, този малък човек да промени някои навици в семейството, но дали е добра идея изцяло да разруши равновесието в семейния уют, защото това далеч не е трудна задача за току-що проходил малчуган, който не смята, че има каквито и да било задължения?Някои жени наистина не искат да имат деца. Ето и кои са най-откровените причини за това„Не искам да имам деца“ – фраза, която звучи толкова простичко, а винаги предизвиква вълна от реакци…Sep 5 2018vsyakajena.com

Интересен факт е, че децата всъщност обичат да помагат на мама в почти всяко едно домакинско начинание, но с идеята работата да се свърши по-бързо, голяма част от родителите възпират това желание на детето си и то остава с впечатление, че тези задължения не са негови, а на майката или бащата. С течение на времето, в къщата започва да живее разхвърлян и нехигиеничен тийнейджър, а в по-късен етап се превръща и в такъв възрастен. Затова е много важно да оставяме децата да свършат работата, с която са се захванали, дори и да не е свършена достатъчно бързо и качествено и дори да се налага да повторим всичко след тях. За тази цел, още когато са на 3-4 години, децата трябва да имат своя метличка и лопатка, с които да почистват след себе си, на първо време. Първоначално е достатъчно да се научат да се грижат за местата, които чувстват като свои – собствената си стая, гардероб, мястото, на което играят с играчките си. Добре е, децата да имат своя кърпа за почистване на прах и да знаят, че тя е тяхна и я използват, за да създадат по-приятно и чисто място за самите себе си. Разбира се, важно е действията на детето да са оценени и то да усеща това – идеята с даването на пари далеч не се приветства, защото децата трябва да знаят, че у дома има равенство. Щом мама прави всичко това без да получава пари, значи така трябва да бъде. Достатъчно е да му кажем браво, да го похвалим и да покажем, че се радваме на това, което то е направило, за да ни помогне. За всяко дете е важно да знае, че любовта и отговорността към собствения дом са качества, които ще му бъдат от полза за цял живот.
Александра БОЖИДАРОВАДецата са по-мъдри, отколкото мислим: 5 урока за приятелството, които трябва да запомним от малчуганитеМалките деца често са най-добрите примери, що се отнася до приятелствата.
С тяхната чистота, доброна…
Sep 4 2018vsyakajena.com