Ето кои са 6-те грешки, за които родителите съжаляват

0
229
грешки

Да бъдеш родител е удоволствие и отговорност едновременно. Разбира се, това е момент в живота на хората, когато всичко се променя. И колкото и книги по темата да сме прочели, колкото и приятели, които вече са минали през това, да ни дават съвети, когато на бял свят се появи нашето дете, ситуацията е по-различна. Съвсем нормално е, че всеки от нас греши, в това число и родителите. Има някои грешки, които повечето родители правят и след това съжаляват. Днес ще ви представим 6-те грешки, които се срещат най-често и които трудно могат да бъдат поправени на по-късен етап.
1. Общуване
Много родители не общуват достатъчно с децата си. Децата, особено в ранните години от развитието си, растат много бързо. Затова понякога се случва така, че докато се усетим и детето ни вече е пораснало и се оказва, че ние не сме общували достатъчно с него. А ако не се научим да общуваме с детето си още от ранна детска възраст, когато то влезе в пуберитета, това ще става само по-трудно, дори и невъзможно.
2. Прегръдки
Често родителите спират да прегръщат детето си, когато то започне за расте. Или намаляват количеството на прегръдките. А една прегръдка е много важна за изграждане на връзка с детето, защото тя показва не само обич, но и загриженост, подкрепа, нежност. Чрез прегръдките децата също така се учат как да се отнасят със своите близки в по-късните етапи на живота. Японските родители следват тези 3 правила и децата им са дисциплинирани и учтивиНа всички ни е ясно, че всяка цивилизация има своите методи, които използва, когато става въпрос за …Dec 27 2018vsyakajena.com

3. Снимки
Да, в забързаното ни ежедневие, понякога не ни остава време да снимаме. Но снимките са това, което ще ни остане след години, когато детето ни е пораснало и е тръгнало по своя път. Затова е добре да правим повече снимки, които след това да станат част от семейните албуми, а не да съжаляваме, че нямаме достатъчно спомени от детството на детето си.
4. Мнение
Много родители, за съжаление, смятат, че детето трябва да бъде „моделирано“ по тяхно подобие. Това не е вярно. Детето е индивидуална личност и е съвсем нормално да има мнение, дори и то да е различно от нашето по дадена тема. Важно е да го уважаваме и да го изслушваме, защото така възпитаваме в детето си да защитава позицията си и да има по-високо самочувствие.
5. Чужди съвети
Както вече споменахме, няма нищо лошо в това да попитаме наши познати или близки за мнението им по дадени въпроси. Но в никакъв случай не бива сляпо да вярваме и да следваме всеки съвет, който получим, защото в крайна сметка ситуациите в семействата са различни и невинаги са приложими при други хора.
6. Липса на подкрепа
Детето ни преминава през много важни моменти, докато расте. За съжаление много родители не смятат, че тези постижения са достатъчно важни или просто забравят за постиженията на детето си, а това може да съсипе самочувствието му, както и да го направи много несигурно и колебливо.
Яна ВОЙНОВАВажно за всички родители: Как изневярата на единия от тях съсипва живота на детето виКогато двама души създадат дете, те автоматично трябва да осъзнаят, че отговорността им вече е проме…Nov 15 2018vsyakajena.com