родител дете

Децата са свързани с родителите си генетически, нали затова с гордост те ги наричат свои наследници! Но повече от важно е, между тези 2 поколения да се установи една друга, сплотяваща ги връзка, която да осигури на децата безметежно правилно насочено развитие и възпитание в атмосфера на обич и единомислие по ключовите въпроси в семейните отношения. В началото, когато детето е малко – до към 5-тата му година – връзката се създава и поддържа относително лесно (спрямо по-късните етапи от неговото развитие).

Комуникацията преминава през четенето на детски книжки, игри, отговорите на безброй въпроси и преподаването на основни житейски правила относно поведението у дома и извън него, всичко това гарнирано с много обич, изразяваща се в милувки и целувки; при това принудата е оставена в миманса. Така създадената през първите години връзка би трябвало и, обикновено е, една наистина щастлива връзка между родители и деца, като таткото поема вечерните часове, а майката – останалото време. Но месеците отминават един след друг, а с тях и първите години от живота на децата.7 вредни храни, които често даваме на децата си. Ето какви грешки правят повечето родителиМного деца започват да ядат храни, съдържащи много захар, на съвсем ранна възраст. Това намалява чув…Jul 19 2018vsyakajena.com

Все по-често те проявяват независимост и така уютното в началните години лично пространство започва да им отеснява… В детската градина си създават свой собствен кръг от приятелчета и предпочитат да играят и общуват с тях, вместо с родителите, да не говорим за бабите и дядовците…Там те научават и първите „неприлични“ думи, както и да изразяват недоволството си не с рев, а раздавайки удари…В къщи, четенето на книжки вечер от татко, гушкането между него и мама преди заспиване, завиването, съвместните действия в банята и кухнята, не са така желани както преди…Това става особено отчетливо в предпубертетния период и с навлизането в него – нормално е, емоционалният свят на детето се развива твърде бързо в сравнение с неговото тяло…И, ако вие сте родител – с уплаха забелязвате, че връзката ви с детето изтънява все повече и повече… Не позволявайте обаче, да се скъса, „вземете се в ръце“, създавайте условия не само да я задържите, но и да я укрепите! Ето какво ще ви препоръчаме за целта.

1) Вечеряйте заедно, винаги настроени позитивно, колкото и стресиращ да е бил деня ви, не анализирайте поведението на детето, говорете смешки, пошегувайте се един с друг, обсъдете къде да прекарате цялото семейство през уикенда…

2) Разкажете как е минал вашия ден, като наблягате на позитивите и детето само ще разкаже за своя ден, дори без да го подпитвате…Никога не влизайте в ролята на следовател; ако нещо е смутило детето ви, нека първо да „отлежи“ в домашна обстановка и тогава детето ще бъде готово да го сподели.

3) Продължавайте да играете с детето си на най-разнообразни игри, включвайки все повече такива със спортен характер; карайте с него ски и колело, играйте съвместно на игри с топка, плувайте заедно…Помнете, че играта може да се окаже онзи дълго търсен мост назад към преди съществувалата дълбока емоционална връзка между вас и детето. Именно играта, с цялото си богатство и удовлетворяващо сплотяване, може да облекчи стреса от родителството!

4) Работете съвместно с детето и в градината, и в кухнята, и в гаража…Преодолявайте с много такт евентуално растящата с годините му съпротива да ви помага, като ангажирате трайно неговото внимание; проявете доверие, че е наистина ваш полезен помощник и сте отличен екип…

5) Уважавайте постиженията му в училище, в спорта, във всяка област, където желае да се изяви, не му натяквате, а още по-малко – не наказвайте неуспехите и провалите, обяснете му, че те са неизбежни… А при една наистина здрава връзка те ще бъдат лесно понасяни, нали?3-минутното златно правило, което всеки родител задължително трябва да спазваАко следвате този съвет, ще спечелите приятелството на детето си завинаги.
Колко често прекарвате вр…
Jul 3 2018vsyakajena.com

Коментари