Децата ни трябва да спортуват, не само за да са във форма. Ето кои са 5-те безценни урока, които спортът ще им даде

0
379

Спортът е здраве, дисциплина, удоволствие. В тези негови ползи едва ли има човек, който да се съмнява. Освен че спортът помага да изградим здравословни навици, той може да бъде и ценен учител, особено за децата, съобщават от az-jenata.bg. Чрез тренировки и занимания, свързани с любимия спорт, подрастващите научават много важни и полезни уроци, които ще им помагат не само в спорта, но и в живота занапред. Най-ценните неща, на които спортът учи децата са:
Респект към авторитета
В спорта има правила и за да бъде всеки играч максимално успешен, той трябва да се съобразява с тези правила. Чрез спазването на правила децата се учат на уважение спрямо авторитетните личности, в конкретния случай – треньорите и учителите.
Постоянство, упоритост
Спортът помага на децата да разберат, че те могат да преодолеят различията и трудностите. Победите и загубите в спорта мотивират децата да са постоянни в усилията си да побеждават, макар и да знаят, че не винаги е възможно. Едно от важните неща, които спортът предава на децата е умението да се изправят след поражение и да не се отказват, за да могат следващия път да се увенчаят с победа.Коя е най-подходящата възраст, в която да започнем да изграждаме у децата домакински навици?Всеизвестното твърдение, че в една къща няма място за повече от една домакиня, все повече и повече с…Sep 9 2018vsyakajena.com

Изгражда кураж
Изисква се смелост да излезеш на терена и да се срещнеш очи в очи с предизвикателство, било то самата игра или конкретен съперник. Изисква се кураж, за да тренираш и да си готов да понесеш ограничения, изпитания и дори болка, за да спортуваш. Изграждането на този кураж е един от най-ценните уроци, които децата получават. Той ще им послужи в живота и занапред, защото придобили вече смелостта да се борят с предизвикателства, те ще се подготвени за следващите трудности.
Да се отнасяш добре с другите
Едно от значимите неща, които всеки човек трябва да научи в живота е да се отнася към другите добре, с уважение. Независимо дали побеждават или губят мач, игра, а по-късно в живота и професионални и лични загуби, децата е добре да разберат от малки, че това не е причина да се отнасят зле с другите хора. Истинските цветове на характера и душевността на човек се показват в трудните моменти, когато те боли. Децата имат нужда да разберат, че дори когато се чувстват зле, с разбито сърце от някоя преживяно поражение, тяхното негативно отношение се отразява на другите. Трябва да приемат чуждата победа с достойнство и уважение. Защото следващият път и те могат да са победители, и биха се радвали да видят уважение от страна на противника си.
Отборна игра
Един безспорно важен и значим урок, който спортът предава на подрастващите е умението да работят в екип. Отборната игра предполага сблъсък на различни характери, но и преодоляване на тези различия посредством компромиси и с цел постигане на по-високи резултати от всички заедно.Децата са по-мъдри, отколкото мислим: 5 урока за приятелството, които трябва да запомним от малчуганитеМалките деца често са най-добрите примери, що се отнася до приятелствата.
С тяхната чистота, доброна…
Sep 4 2018vsyakajena.com