Възпитателният метод на българската майка: от всичко по много, по малко, по нищо

0
354

Непослушанието на децата е генетически обусловено и е част от тяхното развитие. А способността на родителя, преди всичко на българската майка, да се справи с непокорното си дете, зависи в далеч по-малка степен от това каква литература е изчела по въпроса, отколкото от личните й спомени и придобитите възприятия по въпроса от собствената й майка. Ако е била бита, когато не е „слушала“, тя също ще възприеме този „метод“, за да възпитава децата си. Дали това не означава, че си го „връща“, или е продиктувано от твърдото убеждение, че това е начинът, защото хем е по-лесно, хем – в краткосрочен план – е по-ефикасно… Отколкото да прилага различни „хватки“ да убеждава кротко и да обяснява подробно кое и защо трябва да се прави или да не се прави…Пошляпването на децата и до днес се използва в напредналите и в не толкова напредналите европейски страни, като рекордът принадлежи на французите – всеки 8 от 10 биха ударили детето си, когато не се държи „добре“!

Учудващо и в Швеция, където употребата на сила над децата е забранено със закон още през 90-те години на 20-я век, 25% от семействата използват физическото наказание, за да възпитават децата си в послушание…Анкетно проучване показва, че при 40% от съвременните български семейства, използването на сила за укротяване на непослушковците се използва, но само в краен случай (какво да се разбира под „краен случай“ е по усмотрението на родителите). И колкото по-редки са тези „крайни случаи“, толкова по-добре е за детето, защото страхът и болката, които ще изпитва при ударите, могат да наранят трайно неговата психика, така че вече порасналият тийнейджър да проявява агресивност и при най-незначителни поводи… Така или иначе, крайните методи на възпитание се свързват обикновено с името на педагога Антон Макаренко, който след Октомврийската революция се посвещава на превъзпитанието на малолетни престъпници, бездомни безпризорни деца – сираци или изоставени по време на Гражданската война в СССР.Истината, която всяка бъдеща майка трябва да прочете: Скъпа бременна мамо, дръж се, ще бъде трудноCĸъпa бpeмeннa мaмo,
Дa, щe бъдe бoлeзнeнo.
Щe бъдe cтpaннo.
Щe бъдe cтpaшнo.
Дa, гъpдитe щe ви бoля…
Jul 16 2018vsyakajena.com

За целта, през 1920 г. организира Колонията „Максим Горки“, а през 1927 г. – Комуната „Феликс Дзержински“, където малолетните са разделяни на групи за извършване на обща работа под ръководството на възпитател; така те са се „социализирали“, придобивайки чувство за „осъзната дисциплина“. От тази и друга подобни комуни са произлезли не един и двама летци и инженери, но, за съжаление, и огромната кохорта от служители на НКВД, извършили „чистката“ през 30-те години на 20-я век по заповед на Сталин… Така че, строгостта и наказанията, прилагани в комуните, явно нямат място в семействата, където подходът трябва да е съвършено различен – нещо осъзнато и пропагандирано от д-р Спок – първият педиатър, изучаващ психоанализа в опитите си да разбере нуждите на децата и динамиката в семейството. Неговите идеи, относно грижите за детето, повлияват на поколения родители да бъдат по-гъвкави и нежни с децата си и да се отнасят с тях като с личности (каквито в същност те са в своя детски свят!), всяко със своите особености…Но нека да видим как съвременната българка възпитава децата си. Първо, в повечето случаи действа сама, комбинирайки успешно възпитанието с грижите за дома и семейството, че и с работата си. Е, не й е леко, особено ако е с амбициите да прави професионална кариера.

От вечно заетия съпруг е получила „правото“ да се разпорежда еднолично у дома си, така че и пошляпванията и убежденията са си по неин избор. Второ, възпитава по свое усмотрение – не позволява на майка си, а още по-малко на свекървата, да й се бъркат. (понякога прави изключения принудена от обстоятелствата и после обикновено съжалява). Трето, не пренебрегва моралните ценности на по-старите поколения, които са генетически заложени у нея, и са в унисон с дълбоките корени на българското, уникалното, християнското… Четвърто, интересува се от съвременните възпитателни методи, четейки каквото й попадне в Интернет и мъчейки се да отдели полезното от явното „бла-бла“… Пето, простира се „според чергата си“, тъй като рядко й се удава да наеме гувернантка, но винаги е заредена с амбиции да възпита най-доброто у децата си. Шесто, стреми се да е справедливо строга – решава самостоятелно какво да е наказанието според „престъплението“, но винаги държи в готовност и „кадифената ръкавица“, с която да погали непослушната главица…Седмо, възпитава винаги с много любов, внимание и себеотдаденост в дух на щастие! Хвала на българската майка!След цели 30 години, майка и дъщеря най-сетне се намериха, а тяхната история разплака мнозинаТази трогателна история доказва, че чудеса наистина се случват.
Историята на Петя и Дамяна, – майка …
Jul 3 2018vsyakajena.com