Няколко съвета как да го накараме детето да харесва книги

0
719
Снимка: Josh Applegate/unsplash

Един от най-сериозните проблеми на съвременните родители е запознаването на следващото поколение със света на литературата и съответно намирането на отговор на въпроса как да го накараме детето да харесва книги. Но нека си го кажем направо: доста често за този проблем са виновни самите родители. Защото те са примерът, който децата следват. Те са хората, които са длъжни да им покажат кое е правилно и кое е грешно. И ако ние, родителите, се сърдим на наследниците си, че са постоянно залепени за компютрите и смартфоните си, нека си спомним кой беше първият човек, който им даде подобно устройство, за да се успокоят. Няма начин да не сте виждали поне една майка, която разхожда бебето си и му е дала телефона си, за да не плаче, докато гледа клипчета.Чудите се какво да четете? Вижте каква литература ви подхожда спрямо астралния знакВсяка зодия има особености, които я различават от останалите. Някои се отнасят към живота по-бурно и…Sep 9 2017vsyakajena.com

Но нека не изместваме темата.
Ако вашето дете не проявява особен интерес към книгите, ето няколко съвета как да го вдъхновим да обърне внимание на необятния свят на литературата.

Четете му книги
Ако детето ви е още малко и не може да чете самò, сега е най-подходящият момент да го запалите по книгите. Четете му колкото се може повече. Има прекрасни детски приказки, с които можете да запознаете мъника. Четете, разказвайте, показвайте пъстрите картинки – нека детето от малко се потопи в красивия свят на книгите.

Възползвайте се от технологиите
Ако детето ви вече е по-голямо и любимият му аксесоар е смартфонът, то обърнете това в своя полза. Покажете му как да сваля електронни книги и как по този начин може да си чете вечер, без да е нужно да светва лампа. Ако прояви интерес, купете му електронен четец.

Стимулирайте го да чете книги, съобразени с възрастта
Това, че вашата любима книга е „Война и мир“ не означава, че детето ви също ще прояви интерес към нея. Предлагайте му книги, съобразени с неговата възраст. Консултирайте се с книжар и/или библиотекар за най-подходящи заглавия.

Живейте днес!
Не очаквайте детето ви да се интересува от книгите, които вие сте чели като деца. Има достатъчно интересни съвременни автори, с които можете да го спечелите. Заглавия като „Игрите на глада“, „Хари Потър“, „Лабиринтът“, „Пърси Джаксън“ са със страхотни съвременни сюжети, които могат да спечелят вашия малък човек. Оставете го сам да направи своя избор!Задължително за четене: тя е майсторката на трилъра на нашето време – „Красиви момичета“ от Карин СлотърКарин Слотър е една от майсторките на трилъра на нашето време. Зад гърба си има две много добре прод…Aug 20 2017vsyakajena.com