Трикове за перфектно сготвен ориз

0
163
перфектно сготвен ориз

Оризът е един от продуктите, които се използват широко в българската кухня. Разбира се, има народи, като китайците, например, които са истински факири в приготвянето на ориз, по простата причина, че при тях той е основният продукт, който консумират. Те имат хиляди начини за приготвянето му и разполагат с изключително разнообразие от сортове.

В днешно време, благодарение на международните отношения между държавите и икономическите договорки, почти във всяка държава може да се намерят различни видове ориз. За да се възползваме от това разнообразие обаче е важно да можем да го сготвим правилно, защото иначе рискуваме той или да остане суров, или да не е вкусен. Затова днес ви представяме няколко трика за перфектно сготвен ориз, с които ще впечатлите всеки, който го опита.

1. Различни сортове
Най-разпространената разлика между видовете ориз е във формата на оризовите зърна. Има дълги и къси видове ориз. Късият ориз е по-мек и лепкав, затова той се използва повече за суши и други ястия, които са съставени от различни компоненти. Дългият ориз пък е добре да ползваме за салати, пилаф, гарнитура, защото той не се слепва и стои в чинията отделно.Тези пълнени чушки с ориз и маслини стават невероятниПълнени чушки – ястие, което е много познато на всяко българско семейство. То е традиционно и повече…Apr 19 2019vsyakajena.com

2. Правилно съотношение
Най-разпространеното съотношение ориз – вода е 1 към 2. Това обаче не важи за всеки сорт ориз. Затова е важно, когато взимаме нов вид ориз да проверим кое е съотношението, което е подходящо конкретно за него, ако искаме да постигнем най-добрия резултат.

3. Миене
Миенето на ориза преди готвене е задължително, ако искаме да го приготвим добре и той да стане вкусен. Миенето прави ориза по-малко лепкав и го почиства. Освен това така премахваме излишното количество нишесте от външната страна и така минимализираме риска от сготвянето на каша, вместо на ориз.

4. Без разбъркване
Разбъркването на ориза е препоръчително само при приготвяне на ризото. Във всеки друг случай е добре да не го бъркаме, защото това провокира отделянето на повече нишесте и превръща ориза в каша.

5. Отдъхване
Този трик го знаят малко хора, но е задължителен. Става въпрос за това след като сме приготвили ориза да го оставим да почине за 15 минути под капака на тенджерата или при покрита с кърпа тава, преди да го сервираме. Така той ще придобие завършен вид и ще стане още по-вкусен.
Яна ВОЙНОВАПиле с ориз по студентски – бързо, лесно, вкусноСтудентските години са едни от най-интересните и хубави в живота на хората. Много хора именно тогава…Feb 15 2019vsyakajena.com

loading...