Основните митове за хляба, които трябва да знаем

0
462
митовве за хляба

Хлябът е основен продукт, без който много от нас не могат. Благодарение на това, че е толкова разпространен обаче, има някои митове за хляба, които е добре да знаем, за да не могат различни търговци да ни заблудят.

От яденето на хляб се напълнява ”… Или не? Много хора обичат хляб, но колко полезен или вреден е той? Институтът за хляб и диетологът Мария Сител изброиха пет мита за хляба, представени от шведския вестник Expressen в превод от агенция Фокус, предават от actualno.com. Хлябът е вкусен, но въпреки че историите за „опасния“ хляб са предимно митове, все пак трябва да го ядете умерено (да, но това се отнася за всичко, което ядем).

Не можеш да се яде хляб дълго време, така да се каже. Черният хляб е по-здравословен от белия По-здравословен ли е ръжният хляб от белия? Всъщност хлябът може да бъде черен по различни причини, например заради сиропа, който му придава цвят. Ползата от хляба се определя от количеството на пълнозърнестото брашно в него, което предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо е по-добре да ядете пълнозърнест хляб и не забравяйте, че той може да бъде или черен, или бял.

От хляба се дебелее
Не, не е вярно. Теглото не зависи от това какво ядете, а от това колко – и как се движите. Важно е съотношението на усвоените калории / енергия и калории, които тялото изразходва. От хляб, богат на пълнозърнесто брашно, определено ще се почувствате сити (и следователно силни и пълни с енергия) по-дълго, отколкото от хляб с малко количество пълнозърнесто брашно.

Коремът „набъбва“ заради хляба
„Проблемният корем“ рядко се свързва с консумацията на хляб. Газовете могат да се образуват от стрес, заседнал начин на живот и недостатъчен прием на течности. Най-честата причина е синдромът на раздразненото черво, който е свързан със стрес. Или може би стомахът ви мърмори, защото сте яли нещо, към което имате непоносимост? Говорете с Вашия лекар или диетолог, за да определите кои храни са подходящи за Вас.

Хлябът съдържа „лоши” въглехидрати
Основният източник на енергия за тялото са въглехидратите, които се намират например в макароните и хляба. Въглехидратите са необходими, за да работят червените кръвни клетки и мозъкът, както трябва. Затова трябва да ядем повече въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни. Пълнозърнестият хляб спомага за намаляване на колебанията на кръвната захар, което означава, че ще бъдете сити по-дълго. Това означава, че ще стане по-лесно да се съпротивлявате и да не консумирате допълнителни калории между храненията, от които тялото след това не може да се отърве.

Хлябът не е истинска храна
Сандвич с нещо вкусно може да послужи като пълноценно хранене. Разбира се, всичко зависи от това какъв вид хляб ще изберете и с какъв точно сандвич ще направите. Ако използвате пълнозърнест хляб, ще получите протеини, а ако сложите варено яйце, авокадо, няколко резенчета пуешко и евентуално спанак, тялото ще бъде напълно удовлетворено и сито.

Ето защо е добре да ядете хляб
Яденето на хляб е полезно за нашата планета, особено ако правите „екологично чисти“ сандвичи. Отглеждането на пшеница, ръж и овес не влияе толкова много на климата, както, например, производството на месо и млечни продукти. Затова е разумно да се яде повече хляб. И ако започнете сами да печете хляба си, тогава също така ще спестите пари и ще намалите употребата на пластмаса, което причинява големи щети на планетата. Освен това можете сами да определите състава на собствения си хляб. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:Бананов хляб без яйца е новият хит в кулинариятаХлябът е може би най-основният продукт в световната кулинария. Не само, че е сред по-достъпните прод…Sep 8 2019vsyakajena.comПоучителна притча за хлябаВсяка притча има своята поука. Предимството на тези поучителни разкази е, че са едновременно полезни…Mar 4 2020vsyakajena.com