Въпросът, който тревожи всички ни: Здравословни или опасни са замразените храни? Ето какъв е отговорът

0
376

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на замразените храни. Доколко съхраняваме и ползите от продуктите, когато ги замразяваме – ще откриете в следващите редове. Вече сте наясно, че понякога дори процеси и действия, с които сме свикнали в ежедневието си, могат да доведат до неподозирани и често неприятни изненади за организма.
Все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да добавят към менюто си – дали за разнообразие или от практична гледна точка. Един от големите плюсове при тях е, че те са предварително измити, нарязани, готови за готвене и наистина много удобни. Основна причина за закупуване на замразени плодове и зеленчуци пък е фактът, че те са сезонни и често трябва да бъдат внасяни от други страни
Добре е да знаете, че за да могат плодовете да стигнат до нас готови за консумация, те често се берат, преди да са узрели, и така губят някои от хранителните си съставки по време на дългото пътуване до магазините.

Бъдете наясно и кои зеленчуци какви ползи съдържат:
Моркови – те са отлична опция, защото високите нива на бета каротин и антиоксиданти са блокирани в зеленчуците чрез процеса на замразяване, с гарантирани ползи за здравето (подобрено зрение, красива кожа).
Грах – той е достъпен и удобен вариант, за да получите повече към задължителния дневен прием зеленчуци. И може лесно да се прибави към супи, яхнии или салати или да се използва като самостоятелно ястие. Освен това грахът е един от най-здравословните зеленчуци.
Спанак – свежият спанак е чудесен за консумация, когато решите да го ядете суров, но замразеният спанак е доста по-подходящ за готвене. Пресният зеленчук губи значителен обем и хранителни вещества при готвене. Имайте предвид, че замразеният спанак задържа много вода, така че преди да го добавите към рецептата, размразете го в мрежеста цедка и го залейте под топла вода.
Броколи – зеленчуците с високо съдържание на витамин С, като броколите, са склонни да губят този витамин по време на транспортирането, удължено време на съхранение и излагане на много топлина и светлина, но когато са замразени, те поддържат нивото на витамини и антиоксиданти (има хора, които твърдят, че ароматът на замразените броколи е по-различен при готвене и не им допада, но все пак всичко е въпрос и на вкус).
Царевица, зелен боб/зелен боб едамаме също се нареждат сред полезните и предпочитани за употреба замразени храни.
Замразяване на готвено месо
На практика можете да замразите всякакъв вид сготвено месо, стига да знаете как да подходите. Задължително изчакайте вече сготвеното месо да изстине добре (но не го дръжте повече от 2 часа навън). Запазете замразено готвено месо за не повече от 3 до 6 месеца. Прясно смляно месо/ кайма може да се държи във фризера не повече от 2 до 3 месеца.Експертите алармират: Измиването на пилешкото месо с течаща вода е опасно за здравето. Ето защоАко преди да приготвите пиле, предпочитате да го изплакнете с вода на чешмата, по-добре спрете да пр…Jul 23 2018vsyakajena.com

Замразяване на ориз
Най-добре е да замразите ориза възможно най-бързо след приготвянето му (разбира се, трябва да изчакате да изстине, преди да го приберете във фризера в подходящ съд). Можете да съхранявате ориз и във фризера за период до един месец (не по-дълго) и той все пак ще запази влагата и вкуса си.
Замразяване на картофи
Имайте предвид, че суровите картофи не се замразяват добре – те трябва да са сготвени или бланширани, преди да ги сложите във фризера (частично сготвени картофи ще замръзнат добре). Препоръчителното време за съхранение е около една година.
Замразяване на бебешки храни/пюрета
Има 4 основни стъпки за замразяване на бебешка храна: използвайте форми за лед или малки купички за храна (много подходящи са силиконовите), които предварително са измити при висока температура. Добавете пасираната храна, като я разпределите внимателно. Поставете формите за лед/съда в пластмасова торбичка. Не забравяйте, че храната ще се разширява, тъй като замръзва, затова не препълвайте и оставете достатъчно място.
Не забравяйте също и да етикетирате всичко с името на храната и датата на замразяване. Поставете храната на най-горния рафт или възможно най-високо. Това помага да се поддържа по-добре текстурата ѝ, тъй като върхът обикновено е най-студената част на фризера и така замръзва по-бързо. Можете да размразявате храната чрез прехвърляне от фризера в хладилника (имайте предвид, че става бавно) или в студена вода. Размразяването в микровълнова печка не се препоръчва.
За оптимално качество и задържане на хранителните вещества съхранявайте замразените бебешки храни във фризера за максимум 3 месеца (специалистите препоръчват да използвате храната дори 1 месец по-рано от крайния срок).

Важно:
Ако досега не сте замразявали бебешка храна, можете да се посъветвате с педиатъра си или да потърсите специализирани статии, за да се запознаете по-добре с всички стъпки. В интернет пространството има и много клипове, които показват подробно процеса. Мнения и опит на други майки също могат да ви бъдат от полза.
Избирайте правилната продължителност
Зеленчуците могат да бъдат замразени до 8-12 месеца. Замразеният им живот варира в зависимост от начина на приготвяне и съхранение. Дръжте ги при постоянна температура и не ги размразявайте непрекъснато. Винаги следвайте инструкциите на опаковката.
Имайте предвид, че плодовете могат да бъдат замразени за около 8 месеца, като и за тях важат същите принципи на съхранение.
Каква храна да НЕ замразяваме?
От гледна точка на безопасността на храните има такива, които не могат и не се препоръчва да бъдат замразявани. Това са сурови яйца с черупки, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода като маруля, краставица, пъпеш, листни билки като босилек, лук.
Най-полезните замразени плодове
Наред с рисковете, с които ви запознахме в процеса на замразяване на продуктите, не можем да ви спестим и ползите, които се запазват в някои плодове, които избираме да замразим:
Горски плодове – ягоди, боровинки, малини и къпини имат доказано по-добра стойност замразени (особено когато са извън сезона), защото започват да губят хранителните си свойства в мига, когато са били отбрани.
Манго – замразеното манго има много повече ползи, отколкото предполагате – освен за направата на чудесно смути може да се добавя към различни десерти и салати.
Праскови – забравете за консервираните в буркани праскови, които имат и значително количество захар. Замразените плодове са много по-здравословни и могат да се използват за направата на топинг за палачинки и гофрети, за пайове и кексове.
Подготви Анелия ПОПОВА
Източник: zdrave.toПреди да сготвите пилето, изчистете го от хормони, антибиотици и токсини – ето какДори не предполагате с какви други „вкусотии“ се гощавате, докато хапвате пилешко. Вижте как да се п…Jul 6 2018vsyakajena.com