Вижте защо хайверът е известен като една от най-скъпите храни в света

Освен че е най-хранителният рибен деликатес със своите 250 калории на 100 грама, хайверът е и една от най-скъпите храни в света. Известни са много интересни варианти, в които може да се приготви – със стафиди, ананас, сирене и хлебче или парченца зеленчуци.Хайверът е популяризиран от руснаците и персийците, а през 16-ти век е бил консумиран дори и от жителите на континента Америка, но като нискокачествена и евтина храна. Днес, той е добре познат деликатес, а по-запознатите знаят, че той се дегустира с дървена, перлена или рогова лъжица, но не и със сребърна, тъй като при контакт със сребро вкусът му се променя.В природата съществуват огромен брой риби, но това далеч не означава, че на всяка от тях хайверът е ядлив. Освен това, не на всички риби хайверът, приготвен в кухнята, е деликатес. Една добре позната на повечето хора риба – есетрата, се слави със своя хайвер по целия свят.Изпробвайте и няма да съжалявате! Страшно вкусен заместител на домашната лютеница – апетитно, нискокалорично и достъпноИкра (хайвер) от тиквички е удивително вкусно предястие – който хапне веднъж, не може да се спре.
Ет…
Jul 13 2018vsyakajena.com

Есетрата е риба, която няма особен външен вид, не притежава и особени вкусови качества. Известни са 24 вида от тази риба, като 5 от тях живеят в Каспийско море, но само 4 от тях произвеждат хайвер и са популярни със златните си яйца. Най-известният вид есетров хайвер е белугата. Най-големите производители на хайвер белуга са Иран и Русия, а процесът по извличането му е много специфичен. Важно е рибата да не бъде убивана, защото изпуска горчив секрет, който разваля качествата на хайвера. Тя се успива по определен начин и за много кратко време се изважда хайверът, който трябва веднага да бъде съхранен в метални кутии. Есетровите яйца не могат да запазят вкусовите си качества, ако не бъдат правилно съхранени, затова пакетирането им е от особена важност. Цената на хайвер белуга може да варира – от 1 443 евро за килограм, извлечен от изкуствено отгледана есетра до 2 103 евро за естествен хайвер. Цената зависи както от големината, така и от това, дали хайверът е червен (по-лесно достъпен и по-евтин) или черен (по-трудно достъпен и по-скъп).
Александра БОЖИДАРОВАПроф. д-р Орбецова: Не гените, а храната е виновна хората да боледуват от ракВижте какво не трябва да ядете, за да се предпазите от рак.
Въпреки прогреса на медицината ракът си …
Jun 25 2018vsyakajena.com