10 съвета за безопасност при горещо време

0
442
горещо време

Летните горещини полека-лека се настаняват в ежедневието ни. И докато до този момент все още се настройвахме, то вече температурите трайно се повишиха. Затова и днес ви представяме няколко съвета за безопасност при горещо време. Важно е да не ги пренебрегваме, защото те могат буквално да спасят живота ни.

Лятото вече е тук, а заедно с него и горещото време, което не е безопасно за здравето ни, предават от actualno.com. Ето защо някои трябва да спазваме някои основни правила, предоставени от специалистите от БЧК.

1. Не стойте на слънце.

2. Обличайте се леко и със светли дрехи.

3. Поддържайте помещенията прохладни.

4. Избягвайте физическо натоварване.

5. Пийте достатъчно вода.

6. Не пийте алкохол.

7. Хранете се достатъчно.

8. Погрижете се за домашните любимци.

9. Разберете дали близките ви имат нужда от помощ.

10. Не оставяйте децата и домашните любимци в паркирани автомобили.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Астрономично то започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и 22 декември в Южното полукълбо) и свършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 22 март в Южното полукълбо) В метеорологията се използва различна конвенция – месеците юни, юли и август в Северното полукълбо и декември, януари и февруари в Южното полукълбо. Лятото е сезонът с най-високи температури. През 2020 г. астрономическото лято в Северното полукълбо започва на 21 юни в 00:44 ч. българско време.

Лятото, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. През лятото Северното или Южното полукълба са максимално наклонени към Слънцето, вследствие на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация. Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжности.

Поради факта, че повърхността е вече загрята от пролетния период и силната слънчева радиация, слънцето продължава да нагрява интензивно континенталната и водната повърхности. Съответно температурите достигат своя максимум за година, като някъде те надминават 40 градуса по Целзий, в някой екстремни случаи и до над 50 градуса Целзий. Тези високи температури, в комбинация с увеличената динамика на атмосферата през лятото, създават доста опасни явления – купесто дъждовни облаци, градушки с интензивни валежи и временно усилване на вятъра, мълнии както и много опасни за земеделието, а и за здравето на хора при повишаване на атмосферното налягане устойчиво сухо и горещо време задържащо се с дни.

Вижте още:Вижте на кои продукти да наблегнете в летните жеги, за да се чувствате добреПрез лятото се нуждаем от съвсем различни храни, в сравнение, с другите сезони. Ако искате да се чув…Jul 10 2018vsyakajena.comЛекар разкри колко вода трябва да пием през лятотоЛятото вече е тук и скоро температурите ще достигнат много високи нива. В тези горещи дни много от н…Jun 20 2020vsyakajena.com