Рождените белези са отличителни. Ето и какво задължително трябва да знаете за тези знаци

0
1049

Каквo са рождените белези?
Рождените белези са често срещан тип промяна на цвета на кожата, които се появяват при раждането или през първите няколко седмици от живота. Те обикновено не са ракови. Те могат да се появят навсякъде по лицето или тялото ви. Рождените белези се различават по цвят, размер, външен вид и форма. Някои от тях са постоянни и могат да се увеличат с течение на времето. Други изчезват напълно. Повечето белези са безвредни, но някои показват основно медицинско състояние. В някои случаи, рождените белези могат да бъдат премахнати по козметични причини.
Какво причинява белезите по рождение?
Може да сте чували истории, свързващи рожденните белези, с неудовлетворени желания за храна, но това е мит. Рожденните знаци не са причинени от нищо, което бременната жена прави или не прави по време на бременността си. Основната причиназа появата на рождените знаци не е известна. Някои белези са наследствени и се предават в семейството, но повечето не са. Понякога някои от тях се причиняват от генни мутации. Например, някои бебета, родени с порто-винени петна, имат рядко състояние, наречено синдром на Klippel-Trenaunay. Това състояние е причинено от генетична мутация, която обикновено не е наследена. Друго рядко заболяване, синдромът на Sturge-Weber, също е причинено от различна генна мутация. То също така не се предава в семейството и не може да бъде наследено.
Може ли рождените белези да се появят по-късно в живота?
Рождените знаци се отнасят за петна по кожата, които са видими при раждането или скоро след това. Белези на кожата ви, като бенки, могат да се появят по-късно в живота, но не се считат за рождените белези.

Видове рождени белези
Много от рождените белези попадат в една от двете категории, всяка от които има различна причина: Съдовите белези се появяват, ако кръвоносните съдове в определена област на кожата ви не се оформят така, както би трябвало. Например, може да има твърде много кръвоносни съдове, групирани в една област или кръвоносните съдове могат да бъдат по-широки, отколкото би трябвало да бъдат. Пигментираните рождените белези се появяват, когато в една област има изобилие от пигментни клетки. Пигментните клетки са това, което придава на кожата естествен цвят.
Пигментирани белези
Тези белези се появяват, когато имате повече пигмент в една част от кожата си, отколкото в други части. Видовете пигментирани рождени знаци включват:
Бенки(вродени неви)
Те варират в цвят от розово до светло кафяво или черно. Те се различават по размер и могат да бъдат плоски или повдигнати. Те обикновено имат кръгла форма. Бенките могат да се появят навсякъде на лицето или тялото ви. Някои изчезват, но други си остават за цял живот. Промяната в бенките понякога може да бъде свързана с рак на кожата.

Café au lait spots
Тези рожденни знаци са малко овални по форма и се превеждат като “кафе с мляко” от френски език. Те често са бледокафяви на цвят. Колкото по-тъмна е кожата ви, толкова по-тъмно е вашето “кафе”. Този вид белези може да се появи по всяко време от раждането до ранното детство. Те могат да станат по-големи по размер, но често избледняват. Някои деца имат повече от едно “кафе”. Ако детето ви има няколко, те също могат да значат рядко заболяване, наречено неврофиброматоза.
Монголски сини петна
Тези плоски, синкаво-сиви петна се срещат предимно при хора с естествено тъмна кожа. Те не са вредни, но понякога заблуждават за синини. Монголските петна обикновено се появяват в долната част на гърба и задните части. Те обикновено изчезват напълно до 4-годишна възраст.
Съдови белези
Понякога куп допълнителни кръвоносни съдове се събират заедно и можете да видите това по кожата си. Това се нарича васкуларен белег по рождение. Съдовите рождените белези се срещат при около 40% от новородените.
Спарки от сьомга
Тези червени или розови петна често се срещат в зоната между очите, клепачите или на гърба. Те понякога се наричат ​​ангелски целувки или щъркели. Те са причинени от клъстери на малки кръвоносни съдове под кожата. Следите от сьомга понякога избледняват и не изискват медицинско лечение.Ужас с щастлив край: Бебе беше извадено от утробата на майка си при катастрофа и оцеля като по чудоНаскоро едно дете се роди по ужасяващ начин. След като е било изтръгнато от утробата на майка си и з…Aug 6 2018vsyakajena.com

Хемангиомите
Тези рожденни знаци може да изглеждат розови, сини или яркочервени. Те често се срещат по крайниците, главата или шията. Хемангиомите могат да започват с малки размери и плоски форми. Понякога те растат през първите няколко месеца от живота на бебето, стават все по-големи и по-големи. Много хемангиоми изчезват напълно, докато детето достигне юношеството. Те понякога оставят бледа следа. Някои бързо растящи хемангиоми изискват медицинско отстраняване, за да се гарантира, че те не пречат на зрението на детето или дишането. Децата с множество хемангиоми на кожата им трябва да бъдат проверени за вътрешни хемангиоми.
Порто-вино белези (nevus flammeus)
Тези белези са причинени от анормално образуване на малки кръвоносни съдове под кожата. Те могат да се появят навсякъде по тялото, но често се срещат на лицето и шията. Пурпурните винени петна могат да започнат като розови или червени и да станат тъмночервени или лилави. Те не избледняват с течение на времето и може да станат по-тъмни, ако не се лекуват. Кожата също може да стане много суха, дебела или камбанална. Оцветяването на тези белези, което се появява на клепачите, може да изисква медицинско лечение или мониторинг. Рядко тези видове родилни знаци могат бъдат свързани с генетични заболявания.
Премахване на родилните белези
Повечето белези са безобидни и не изискват отстраняване. Някои белези могат да причинят безпокойство поради появата им. Други видове родилни знаци, като например хемангиоми или бенките, могат да доведат до повишен риск за определени медицински състояния, като рак на кожата. Тези белези трябва да бъдат наблюдавани от дерматолог и може също да изискват отстраняване.

Техниките за премахване на рождените белези включват:
Лазерна терапия
Лазерната терапия може да премахне или значително да облекчи петна, което ги прави по-малко видими. Този тип лечение се извършва от дерматолог или хирург. Той използва силно концентрирани пулсиращи светлинни лъчи, които могат да бъдат модулирани за сила. Лазерната терапия може да бъде най-успешна, когато е започнала в ранна детска възраст, но може да се използва и при по-големи деца и възрастни. Обикновено ще ви трябват няколко лечения. Лазерното лечение може да бъде болезнено и може да изисква местна упойка. Те често дават трайни резултати. Може да възникне временно подуване на мястото.
Бета-блокерите
Бета-блокерите са перорални лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане. Пропранололът е вид бета-блокер, който може да се използва и за намаляване на размера или появата на хемангиоми. Той действа чрез свиване на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кръв. Това кара хемангиома да омекне, избледнее и да се свие. Друг бета-блокер, тимолол, може да се прилага локално и може да има подобни резултати.
Кортикостероиди
Кортикостероидите са противовъзпалителни лекарства, които могат да се приемат перорално или да се инжектират директно в родилните знаци. Те работят директно в кръвоносните съдове, помагайки да се намали размерът на рождения белег.

Хирургия
Някои белези могат да бъдат успешно лекувани чрез хирургично отстраняване. Те включват много дълбоки хемангиоми, които могат да увредят здравата тъкан, която ги заобикаля. Някои големи бенки също могат да бъдат премахнати.
Отстраняването на белезитед обикновено се извършва на амбулаторна база и може дори да се извършва в дерматологична служба, а не в болница. Лекарят използва малък скалпел, за да премахне рождения белег след прилагане на локална анестезия. Ако рожденият белег е голям, той може да бъде премахнат части в хода на няколко срещи.
Съвети за мониторинг на рождените белези
Повечето видове белези са безобидни и избледняват сами. Трябва да посочите всички белези, които бебето или детето има на своя педиатър. Те могат да ви помогнат да следите ръста на растежа им. Те могат също да определят дали рожденият белег е свързан с генетично състояние, което изисква лечение. Мониторингът на детето ви е важно и трябва да бъде направено от вас и от лекар. Потърсете промени, като например увеличение на размера, увеличение или потъмняване на пигментацията. Ако забележите бърз растеж на рождения белег, уведомете лекаря на детето си. Бенките понякога могат да се превърнат в рак на кожата. Това е рядкост при децата, но става по-голямо безпокойство при възрастните. Важно е да оставите на детето си да разбере колко е важно да следи промяната им, докато расте. Нещата, които да търсите, включват промяна в цвета, размера и формата.
Източник: modernitta.comСпомени от соца: Как се гледаше бебе без памперси и хумана и как децата пораснаха живи и здравиДнес има какви ли не екстри за отглеждането на малки бебета. Моите внуци ги хранят само с определени…Aug 1 2018vsyakajena.com