Масло или маргарин е по-добре да ядем

0
597
маргарин

Днес ще сложим край на най-големия спор в последно време – масло или маргарин е по-добре да ядем. Много хора решават да заложат на маргарин, къде заради по-лесното му използане, къде заради по-ниската му цена, но е по-добре да се информираме за качествата на двата продукта, за да можем да вземем правилно решение.

Какво може да се намери по-често в хладилника ви – масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата между двете? Отговорът дава ASAP Science, предават от Expert.bg. Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. То маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.

Маргаринът пък се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е формирането на доста вредните трансмазнини. Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото. Истината обаче е, че не е препоръчително да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите консумацията им или ги заменете със зехтин.

Маргаринът има дълга и понякога объркваща история. Името му произлиза от „маргаринова киселина“, открита от Мишел Йожен Шеврьол през 1813 г. (именувана от свое има на перлообразните отлагания на таз мастна киселина, от гръцкото маргарон). Вярвало се е, че маргариновата киселина е една от трите мастни киселини, които заедно образуват повечето от животинските мазнини, като останалите две са олеиновата киселина и стеариновата киселина. През 1869 г. немският химик Вилхелм Хайнц открива, че маргариновата киселина е просто комбинация от стеаринова киселина и преди непознатата палмитинова киселина.

През 60-те години на 19 век френският император Луи Наполеон III обявява награда за този, който създаде задоволителен заместител на маслото, подходящ за използване от войската и ниските съсловия. Френският химик Иполит Меж-Морис изобретява вещество, наречено „олеомаргарин“, като наименованието по-късно е съкратено до „маргарин“. Маргарин понастоящем е общо наименование на редица подобни съестни масла.

Вижте още:Ясна е още една полза от рибеното маслоРибеното масло става все по-популярно напоследък, след като бяха проведени редица изследвания, които…Feb 1 2020vsyakajena.com6 необичайни приложения на краве маслото в домакинствотоКраве маслото е продукт, който използваме широко в кулинарията. В същото време се оказва, че можем д…Apr 11 2020vsyakajena.com

loading...