Какво става с храната, когато муха кацне на нея

0
1139

На всеки от нас му се е случвало муха да кацне върху него или върху храната, която искаме да хапнем. Обичайно не обръщаме внимание на това, но се оказва, че може би е добре да започнем да го правим, защото има някои опасности от това взаимодействие между насекомото и храната, която после ще изядем.

Едно от най-неприятните неща през лятото безспорно е наличието на много насекоми. Особено ако решите да хапвате навън, или нямате комарници на прозорците, положението може да стане много лошо, пишат от zdrave.to. Освен комарите, които могат да ни заразят с много опасни болести, като директно ни хапят, или ни побъркват с жуженето си, има още едно насекомо, което лятото побърква хората. Става въпрос за мухите. Те не само че ни кацат и жужат, кацат и на най-различни повърхности. Но какво се случва, когато кацнат и върху храната ни?

Ако досадната муха кацне върху храната ви, най-вероятно ще я изгоните с ръка и ще продължите да ядете. Но трябва ли да се притеснявате за микробите? Според Томас Дж. Даниелс, доктор на научните науки и директор на Екологичната лаборатория в Университета Фордхам, има поне 100 различни видове мухи, които могат да пренасят бактерии, вируси и яйца паразити.

Мухата каца на вашата храна
След като мухата е хванала микробите, може да ги разпространи по няколко начина. Според Даниелс бактериите и вирусите в замърсена храна, оборски тор и други мръсни места се прикрепят към тялото на мухата и малките власинки по краката ѝ. Когато мухата кацне на храната, тя оставя няколко от уловените по-рано микроби. По този начин потенциално сме изложени на риск от инфекция, въпреки че количеството на предавания патоген вероятно е малко.

Въпреки това, трябва да се притесняваме повече, ако мухата остане върху храната по-дълго време и се приготви за ядене. Когато една муха кацне на храна, тя не започва да яде малки парченца храна от чинията ви веднага. Вместо това насекомото отделя храносмилателни сокове върху храната, за да я омекоти и едва след това да я изяде. Но това дори не е най-лошото.

Соковете, които мухата отделя, са пълни с вредни микроорганизми, които живеят вътре в насекомото и има повече от тях, отколкото на краката ѝ. Това означава, че те са все още са живи. Така те се смесват с храна, която мухата абсорбира и остават в устата ѝ до следващото хранене.

Какви микроби могат да разпространяват мухите?
Учените знаят, че мухите могат да разпространят ешерихия коли, салмонела, хепатит А и ротавирус. Това съобщава сертифицираният специалист по инфекциозни заболявания и д-р Брент Лаартц. Също така, мухите могат да разпространяват шигела – група бактерии, които са причинители на дизентерия. Шигела може да причини диария, треска и коремна болка.

Не се паникьосвайте
Но преди да хвърлите цялата храна от масата, струва си да знаете, че не всяка муха пренася гореизброените микроби. Споменатите по-горе са всички фекални бактерии и вируси, които не присъстват в храната на всяка муха.

Специалистите твърдят, че мухата ще трябва да кацне на сурово месо или фекалии, за да разпространи тези бактерии и вируси във вашата храна. Колкото по-чиста е вашата кухня, толкова по-малка е вероятността една муха да кацне на нещо мръсно и опасно и след това на храната ви. Освен това само една муха на чинията ви не означава, че ще хванете някаква инфекция. Всичко зависи от това колко вредни микроорганизми пренася мухата, колко дълго седи върху храната ви и колко силен е вашият имунитет. Възможно е изобщо да не се заразите.

Трябва да се притеснявате повече, когато ядете на място с много насекоми, например, ако сте на пикник сред природата. В този случай се опитайте да покриете храната, когато не я ядете. Експертите съветват да изхвърляте храна, която сте оставили непокрита, а има много насекоми наоколо. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Вижте още:3 растения гонят ефективно мухите, бълхите и кърлежитеРастенията са част от природата, която често се пренебрегва от нас, хората. В много случаи ние ги пр…Aug 17 2019vsyakajena.comКрай на мъките: С тези трикове бързо и лесно ще се отървем от мухите и комарите веднъж-завинагиВ разгара на лятото сме и най-сетне можем да се насладим на хубаво време и слънце. Това прекрасно ус…Aug 13 2018vsyakajena.com